Кметът на Сухиндол стана учител без хонорар

  • 04 декември 2013, 12:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5e95f56808

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев стана преподавател на гиманзисти, които учат за бъдещи винари. Потомственият лозар, освен че кметува, от началото на тази учебна година води и часове в местното СОУ "Св. Климент Охридски" на учениците от 11 клас от паралелката "Винопроизводство и лозарство".


В началото на учебната година от школото поканили Пламен Чернев да обучава 20-те деца, защото не намерили преподавател с такава специалност и практика във винопроизводството. Кметът има магистърска степен по специалността "Технология на виното и пивото", а освен това е специализирал контрол на качеството на храните и напитките във ВИХВП в Пловдив. Завършил е и педагогика във Великотърновския университет. А преди да стане кмет, е работил като технолог в "Ловико Винари".


"Съгласих се да преподавам на децата, защото в началото на годината от училището не намериха друг учител. Водя по 6 учебни часа всеки вторник до обяд. В училището съм на граждански договор, а хонорарите които получавам, около 100 лв на месец, дарявам на класа по народно пеене", каза Чернев. 


Бъдещите винари и технолози, обучавани от кмета, работят по проект за производство на вино от местните лозя. Тази година са напълнили 200 л. буре от сорта Гъмза. На финала ще трябва да са готови с бутилирането на стотина литра еликсир с етикет "Виното на боговете".