Кметът на Свищов: От спорта хората стават по-добри

  • 11 септември 2014, 09:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 540c45f6751df

Градоначалникът на Свищов е една от номинациите на Kmeta.bg в конкурса "Кмет на месеца", като през септември ще се оценяват "Поддържане и развитие на спорта в града" в населените места. Станислав Благов получи номинация заради множеството реализирани инициативи свързани със спорта.

- Г-н Благов, как оценявате вашата номинация в конкурса "Кмет на месеца" по темата "Поддържане и развитие на спорта в града "?
- Много се радвам, че работата ни в това направление получи висока оценка чрез номинацията в конкурса "Кмет на месеца". Наистина усилията ни за развитие на спорта в община Свищов са последователни и целенасочени. Екипът ни работи вече 15 години и резултатите са налице. Нашите клубове се увеличават като брой и печелят все повече купи и медали, ученическият спорт се развива много добре, все повече граждани на общината, и което е чудесно, все повече млади хора, търсят възможности за занимания със спорт в свободното си време. Нашата задача е да създадем подходящи условия и да подкрепим всяка инициатива и мисля, че досега сме го правили успешно, надявам се, че така ще бъде и занапред.


- Какво смятате за конкуренцията в конкурса?


- Мисля, че номинациите на всички колеги в конкурса са достойни. Развитието на общинския спорт е сред основните приоритети на местното самоуправление. Считам, че през последните години в българските общини, благодарение и на европейските средства, беше направено много - имаше възможност за обновяване на спортните бази и създаване на нови спортни площадки и съоръжения.


- Общината финансира ли изявени спортисти и елитни отбори?


- Разбира се, спортните клубове получават общинска субсидия за подпомагане на дейността им. Към момента това са 18 клуба. Освен това, учредени бяха нови клубове към Стопанската академия и най-голямото ни предприятие "Свилоза". Общинска наредба определя условията и реда, по които клубовете ползват безвъзмездно спортната ни база. Регистрирахме Общински футболен клуб "Академик", който има финансова стабилност и се състезава успешно в Северозападна "В" футболна група. Общината винаги е подкрепяла своите изявени спортисти и елитни отбори - било финансово с целево отпускани субсидии или логистично - осигурявайки например транспорта и нощувките на своите състезатели, както и участието на изявени състезатели и отбори на състезания в чужбина. В края на всяка календарна година провеждаме традиционната анкета за определяне на най-добрите спортисти, като тези с най-добри резултати и техните треньори биват стимулирани допълнително и с финансови средства.


- Какви спортни мероприятия се провеждат на територията на общината и как се развива Свищов в тази насока?


- С всяка изминала година календарът на Община Свищов се обогатява с нови спортни събития. Сред традиционните прояви са масовото преплуване на река Дунав в края на юли, което е уникално за страната ни, станалият вече традиционен футболен юношески турнир "Юлиян Манзаров" в Свищов, който тази година се проведе през април, турнирът по футбол на малки врати, който се провежда на Общинския спортен комплекс "Свищов", традиционният есенен ученически крос "Свищовски лозници" в края на септември, пролетният ученически крос през април, който се провежда в памет на децата, загинали в река Лим, лекоатлетическият крос на името на почетния ни гражданин големият треньор Желю Замфиров, спортните игри в свищовското село Българско Сливово, които се провеждат в памет на спортния деятел Цвятко Цветков и много други. Целта ни е да бъдат обхванати всички групи от населението. Така например, от миналата година в календарът ни влезе и едно спортно събитие, свързано с хората от третата възраст, чийто инициатор е спортният клуб "Нове" към едноименния пенсионерски клуб в града - става дума за национален преглед на пенсионерските спортни и мажоретни състави.


- Тази година Община Свищов прави мащабна проект на стойност над 4,8 млн. лв. Какъв е този проект и до къде е стигнало изпълнението му?
- През 2014 г. Община Свищов прави мащабна инвестиция в реновиране на съществуващи и изграждане на нови спортни площадки и съоръжения. Това стана възможно благодарение на проект "Обновяване и модернизиране на зелена и достъпна градска среда - Свищов", с който Общината спечели финансиране от ОП "Регионално развитие". Проектът е на стойност 4 839 797 лева и с продължителност две години, като основните строителни дейности са планирани за лятото и есента на настоящата година. В обхвата на проекта попадат обновяване на улици, жилищни и паркови зони, като акцент е поставен и върху увеличаване на възможностите за спорт за хората, които живеят, учат или просто гостуват в Свищов. По-конкретно за реновиране на съществуващи и изграждане на нови спортни площадки и съоръжения в бюджета на проекта са предвидени над 1,5 млн. лева. С тези средства ще бъдат реконструирани 2 нови спортни площадки в района на пл."Велешана", изцяло обновен ще бъде общинският спортен комплекс "Свищов", където ще се изграждат нови игрища и ще се монтират уреди за фитнес на открито, до градския стадион "Академик" ще има нова площадка за хандбал и футбол, както и уредиш за фитнес и велоалея за екстремно колоездене. Ще бъдат изградени и нови велоалеи в рамките на някои от централните улици в Свищов. В момента се извършват строителните дейности по проекта, които се надявам да приключат предсрочно до края на годината, както са обещали изпълнителите.


- Г-н Благов, а кой е вашият любим спорт?
- Футбол, хандбал, джудо, карате, тенис на маса, борба, лека атлетика. Това са традиционни за нашия град спортове, в които сме имали и продължаваме да имаме отлични резултати.


- Защо трябва да се спортува?


- От спортуването има много ползи, а здравословният ефект е безспорен. Освен това децата, младежите, пък и всички спортуващи стават по-организирани, работоспособни и по-полезни за себе си и обществото като цяло. Ако трябва с една дума да се каже - хората стават по-добри.


- Кой спортист искате да дойде в Свищов?
В нашия град са гостували много именити спортисти, ние също си имаме достатъчно такива - почетните ни граждани Петър Петров и Камен Пенев са достатъчно известни и допринесли много за спортната слава не само на Свищов, но и на цяла България. Петър Петров е най-бързият българин, бронзов медалист на 100 м. от Олимпиадата в Москва през 1980 г. и финалист на същата дисциплина от Олимпиадата в Монреал 1976 г., а Камен Пенев е европейски и вицесветовен шампион по борба свободен стил 1982-1983 г.


- Какво още бихте искали да се направи за спорта в общината ви?
- Основавайки се на постигнатото до момента и актуалните потребности на населението, и през следващия програмен период (2014 - 2020 г.) политиката на Община Свищов в областта на спортните и младежките дейности ще бъде насочена към подкрепа на спортните и ученическите клубове, създаване на условия и възможности за приобщаване на децата и младите хора към спорта с оглед подобряване на тяхното здраве и физическа форма, създаване на условия и възможности за постигане на високи спортни резултати, популяризиране сред населението на възможностите за спорт и използването му като превенция срещу нетолерантността, насилието, употребата на тютюневи изделия, консумация на алкохол и наркотици.


- Като университетски град, бихте ли искали да имате баскетболен отбор, който да играе в Националната лига?
Да разбира се, бих искал. Съвсем скоро беше учреден Университетски спортен клуб "Д. А. Ценов", в чийто предмет на дейност фигурира и спортът баскетбол. Този клуб разполага с отлични специалисти и прекрасна материална база и това е напълно възможно в близко бъдеще.


- Какво ще пожелаете на читателите на Kmeta.bg?
- В контекста на темата, която обсъждахме - да бъдат здрави и да спортуват повече, както гласи латинската сентенция "Здрав дух в здраво тяло". Освен това да бъдат позитивно настроени и мотивирани да постигат целите и мечтите си.


*Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" на www.kmeta.bg