Кметът на Велико Търново: Искаме 1 милион туристи годишно

  • 10 юли 2014, 04:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5d256386ce

Порталът на българските общини Kmeta.bg даде старт на петото издание на конкурса "Кмет на месеца", а през юли избрахме темата "Туризъм".


Номинирахме кмета на Велико Търново Даниел Панов заради усилията му туризмът в старата столица да се развива.


Традиционно екипът на Kmeta.bg търси за коментар номинираните градоначалници, за да разкажат повече за дейността си.


В Търново над 35% от заетите са ангажирани в областта на туризма, хвали се Даниел Панов.


- Г-н Панов, номиниран сте в конкурса "Кмет на месеца", който през юли е с тема "Туризъм", въпреки че старата столица трудно може да бъде изпреварена от друга община. Как оценявате подобни конкурси и инициативи?


- Приемам номинацията си като признание и позитивна оценка за свършеното в областта на туристическата индустрия във Велико Търново и региона през последните години.


Убеден съм, че този и подобни конкурси са особено полезни, защото отвъд наградите и титлите те са много добра възможност за популяризиране на постижения, споделяне на добър опит, школа за всички, които работят в съответната област.


Щастлив съм от факта, че през последните 12 години Велико Търново се утвърди като средище на културният туризъм в България. Това е един важен и перспективен сегмент от туристическия бранш. Той е ориентиран към това да представя модерно и адекватно културните постижения и достойнства на страната.


- Може ли вече да кажем, че туризмът е водещ отрасъл за Велико Търново?


- Категорично туристическата индустрия и свързаните с нея, транспорт, логистика, услуги и анимация са водещи за Велико Търново и региона.


65% от регионалния брутен продукт са формирани от туризма, културата и свързаните с тях индустрии. Туризмът традиционно е водеща индустрия за старата столица. Хората тук имат усет, опит и необходимите професионални умения да посрещат гости и да им показват забележителностите на града и региона.


Велико Търново има на практика перманентен туристически сезон. От март до октомври на практика развиваме всички видове туризъм, освен морския, а през зимата до ранна пролет е развит конгресният туризъм.


- Каква е легловата база и колко са местата за хранене в града и Арбанаси? Колко души са заетите в този бранш?


- Над 150 обекта с 5000 са местата за настаняване осигуряват възможност на туристите ни да почиват комфортно. Над 3000 са местата за хранене, а над 35% от заетите в града и региона са ангажирани в областта на туризма и свързаните с тях индустрии.


- Каква е целта на общината, какъв поток от туристи да привлича годишно? Румънците ли са най-многобройните гости в града?


- Целта ни е да привличаме 1 000 000 туристи годишно! Тази цел обаче не оправдава всички средства за привличане на туристи и ние не бихме си позволили да направим това на всяка цена. Една от важните ни цели е да провеждаме политики, които устойчиво да работят за опазване идентичността на Велико Търново.


Не сме готови и няма да направим нищо, което разрушава идентичността на старата столица. Ще продължим да работим за опазване на уникалното ни културно-историческо наследство. Ще продължим да работим за опазване на традициите, ще работим за провеждането на нови и атрактивни събития, но никога няма да си позволим нискокачествени продукти, култура и събития със съмнителна стойност и качества.


Румънските туристи изпълват Велико Търново през почивните дни. Освен хотелите и ресторантите те са особено активни и в шопинг туровете.


Освен тях градът е посещаван от големи групи и индивидуални туристи от Гърция, Италия, Полша, Чехия, Русия, САЩ, Япония, Китай, Израел. Над 40% от гостите на града и региона са чуждестранни туристи.


- Как общината помага на предприемчивите хора да развиват собствен бизнес в областта на туризма?


- Правим всичко по силите си за да създаваме най-добрите административни условия както за стартиране на нов, така и за разрастване на съществуващи бизнеси в областта на туризма и свързаните с него индустрии.


Придвижваме документите бързо и в срок. Не създаваме административни пречки и се стремим да стимулираме всеки инвеститор. Помагаме в професионалното развитие и израстване на кадрите в областта на туризма. Помагаме с контакти в страната и чужбина с туристически агенции и туроператори, със споделянето на добри практики и опит в развитието на туристическият бизнес.


Убеден съм, че ежегодното провеждане на Международното изложение "Културен туризъм" също има съществен принос във възможностите, които предоставяме на туристическия бизнес.


- Как се очертава този сезон ще има ли ръст на туристите?


- За първата половина от годината имахме почти фантастичният в условията на продължаваща икономическа криза ръст от близо 40% на туристическия поток. Убеден съм, че като цяло сезонът ще бъде много успешен за туристическата индустрия във Велико Търново.


- Общината усилено разработва проекти в областта на туризма, какво предстои в най-скоро време, какви нови атракции и маршрути подготвяте?


- След реализирането на проект "Подобряване на туристическите индустрии и свързаната с нея инфраструктура" имаме ясно изразен позитивен ефект в развитието на туризма и увеличаването на туристическия поток.


Предстои финализирането на проект за изграждането на фуникуляр, алейна мрежа и музеен център на хълма Трапезица. Това е един особено атрактивен проект, който ще спомогне за социализацията на Трапезица и ще направи хълма още по-атрактивен за туристите и гостите на Велико Търново.


Мащабен проект за подобряване на градската среда ще направи градските паркове и крайградските зони още по-атрактивно място за почивка сред природата.


В рамките на международен проект "Cult tour - културно /градинско/ наследство като фокусни точки за устойчив туризъм" пространството около паметник "Асеневци", Художествена галерия "Борис Денев", местността "Боруна" ще бъдат превърнати в пространство за създаване и споделяне на култура, отдих и развлечения. Парк "Марно поле", прекрасните водни каскади, възстановеният Летен театър и павилионът на Щастието ще бъдат през цялото лято своеобразен културен център на открито, където гражданите и гостите ще имат възможността да видят и да съпреживеят голяма част от събитията, които са част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.