Кметът на Велико Търново подари торта на столетница

  • 03 ноември 2014, 10:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54575a88c981d

Днес баба Цана Попхристова от село Цаерова кория навършва 100 години! Домът на столетницата днес беше с широко отворена порта, за да посрещне десетките гости, дошли да я поздравят. Сред тях беше и кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, който зарадва баба Цана с красива торта, предава агенция "Фокус".


Столетницата има две дъщери, едната от които вече е покойна, а другата полага грижи за майка си. Бабата се радва на двама внуци и двама правнуци.


Цана Попхристова до пенсионирането си е работила в селското стопанство, а след това цели 19 години се е трудила в консервената фабрика в Дебелец. Рано останала вдовица. Рецепта за столетие баба Цана не дава, но подчертава, че ден не минава без биричка и чесън. Когато преди години в Церова кория решили да възстановят като обичай лазаруването, именно баба Цена дала най-голям принос със спомените си за традиционни песни и танцови стъпки.


Служителите от кметството дариха столетницата с елече, плетени чорапи и нощна лампа на батерии, за да не я тревожи честото спиране на тока. В Церова кория и миналата година са празнували 100 – годишен юбилей – на баба Неда, която обаче се споминала само три месеца след празника си.


Днес гост на Цана Попхристова беше най-възрастният мъж в селото – дядо Иван, който догодина ще навърши 90 години.
Подканена да пожелае нещо на кмета на общината Даниел Панов, баба Цана каза : „Да има кой да те гледа!”. „Дай Боже, двама сина имам, надявам се да ме гледат!” – с усмивка си пожела и Панов.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!