Кметът на Видин представи проекта за модернизация на път Е-79

  • 08 февруари 2019, 12:58
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium e 79 obsajdane 1

Кметът на Видин Огнян Ценков представи пред граждани проекта за модернизация на основния път Е-79 от Дунав мост 2 до Ботевград. Общественото обсъждане в препълнената зала на общинския съвет предизвика голям интерес.

Процедурите за стартиране на строителството са започнали преди гидини, увери кметът. През 2016 година с граждани е обсъдена и оценката за въздействие на околната среда.

В момента се изработва подробен устройствен план – парцеларен план за трасето. Кметовете на селищата по него се задължават да информират хората къде и през кои имоти то ще преминава. Засегнати от новото трасе са имоти в селата Новоселци, Слана бара, Дунавци, Търняне, Синаговци, Жеглица и Ивановци. Засегнатите собственици имат право в 30-дневен срок да дададт своите възражения, ако имат такива. Следват отчуждителните процедури.

Следващата крачка е изготвяне на инвестиционен проект и издаване на разрешително за строеж. След избор на изпълнители започва и самото строителство.

Новият път ще осигури бърза и удобна връзка от Дунав мост 2 с магистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Главното предимство на пътя са не само новите му габарити, но и извеждането му извън населените места. С това се ограничава шумът  и замърсявнето на околната среда, изтъкна кметът.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!