Книга и филми за първия българин в Космоса през април в Ловеч

  • 31 март 2019, 17:50
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium kn

Излезе от печат изданието „40 години от полета на първия българин в Космоса”, съобщи Елена Георгиева, главен уредник „Работа с публики” при Регионален исторически музей – Ловеч. Изданието на РИМ представя историята на полета на четвъртия международен екипаж от международната програма за изследване и използване на Космоса „Интеркосмос”, в която се включва и България.

Читателите се запознават с жизнения и професионален път на състава на екипажа, а специални раздели отразяват приноса на българските учени за развитието на космонавтиката. Научен консултант на изданието е генерал-лейтенант Георги Иванов.  

През целия месец април 2019 г. в Музейна сбирка „Атанас и Васил Атанасови” ще бъдат прожектирани документалните филми „Първият”, сценарист и режисьор Петко Горанов – понеделник, сряда и петък от 15.00 и 17.00 часа и „Напред и нагоре” (за ловчалията акад. Димитър Мишев), сценарист и режисьор Петко Горанов – вторник и четвъртък от 15.00 и 17.00 часа.

 Сценарист и режисьор и на двете ленти е Петко Горанов. Срещата с него ще се проведе на 10 април 2019 г. (сряда) от 17.00 часа в салона на Ловчанско читалище „Наука – 1870”.

Издаването на книгата и представянето на филмите са част от програмата на Община Ловеч за отбелязване на 40 години от полета на Георги Иванов.