КНСБ Кърджали: Ако държавата не качи доходите, няма да останат млади хора в нея

  • 05 декември 2014, 13:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5481b2285a312

Близо 300 синдикалисти от регион Кърджали ще подкрепят националния протест в столицата следващата седмица  срещу  пенсионна реформа, орязваща права на българските граждани и бюджет.


„Нашата позиция за реформата в пенсионната система е тя да е комплексна, предвидима и дългосрочна какъвто вариант бе постигнат в споразумението през 2010 година, подписано от министър-председател, работодатели и синдикати”, коментира в Кърджали  вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.


Той и проф. Мария Спирова участваха в работна среща с председатели на синдикални организации от региона.


Според Иванка Караколева, областен лидер на КНСБ Кърджали, 2015 година ще мине под знака за  повишаване доходите на работещите. Според нея регионът е на едно последните места в страната  по средна работна заплата. 


„Общинските кметове като едни от големите работодатели трябва да предприемат конкретни  стъпки за увеличаване доходите на заетите в сферата на образованието и здравеопазването. Справка показва, че всички общински служители в Кърджалийско работят с по-ниски заплати от договореното на браншово равнище в съответните сектори. Има служители, които работят за 400 лева заплата”, заяви Караколева.


„Липсата на политики за повишаване на доходите през целия преход доведе до изтичане не само на млади хора в чужбина, но и до изтичане на квалифицирани работници и млади специалисти”, подчерта  вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.


Той коментира, че следващата седмица националният синдикален протест ще бъде не само заради пенсионната реформа, но и за достойни доходи на работещите.