Коледните традиции от Бургаско оживяват в музея „Тиха нощ” 

  • 02 декември 2019, 20:53
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 78172419 2931338993543432 2750959048810561536 o

Регионалния исторически музей в Бургас гостува в алпийския курорт Ваграйн с изложба, посветена на коледните традиции в региона.

Експозицията е подредена в музея Stille Nacht („Тиха нощ“).

Инициативата се реализира в сътрудничество с местното туристическото дружество Kulturverein Blaues Fenster и Почетното консулство на Австрия в Бургас. 

В изложбата са показани традиционните за българите празници, обичаи и поверия през декември. Те започват с дните на светците Варвара, Сава и Никола, продължават с Игнажден и кулминацията им на Бъдни вечер и Коледа. Показани са и оригинални костюми на коледари, носии от Странджанско, обредни хлябове и няколко вида сурвачки. 

Изложбата беше открита в присъствието на множество почетни гости от двете страни, между които почетният консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева, областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков, директорът на Регионален исторически музеи-Бургас д-р Милен Николов, местният представител в ландстаг Залцбур - Елизабет Хубер и кметът на Ваграйн Аксел Елмер. 

Най-вълнуващата част от събитието беше представянето на автентичен фолклор от жените от НЧ „Просвета-1929“, с. Люляково, община Руен. Те дадоха възможност на гостите да се докоснат до магията на българското надпяване, танци и кухня. Жителите на алпийския град опитаха зелник, баница с булгур, тиквеник и кишкек, а сготвеният по традиционна люляковска рецепта постен боб се оказа най-предпочитаната гозба сред присъстващите.

Веднага след откриването изложбата „Коледните празници от Бургаско“ беше разгледана и от наши сънародници, живеещи в близките населени места. Представянето на българската култура във Ваграйн ще продължи с второ събитие в средата на декември. Тогава група от ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров“- Бургас ще покаже на място кулинарните си умения, а танцов ансамбъл „Атанас Манчев“ са поканени да изнесат кратка фолклорна програма. 

Музеят „Тиха нощ“ разказва историята на най-известната коледна песен в света и създателя на нейния текст Йозеф Моор. Мястото е една от атракциите в алпийското градче Ваграйн, което се занимава предимно със ски туризъм и реализира 3 милиона нощувки годишно. 

Бургаската изложба ще остане там за активния зимен сезон и ще има възможност да популяризира Бургас като дестинация за културен туризъм. За целта е създаден още рекламен каталог с кратка информация за морския град и местните традиции.