Колекционер от Златарица дари 178 шевни машини на музей

  • 14 март 2018, 09:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 1576 nn61ldddmagpe63z33no7w7r9t7h802vssaa6fgwwu

Дарение от 178 шевни машини получи Регионален исторически музей-Велико Търново. Голямата колекция е предоставена от Почетния гражданин на гр. Златарица Иван Вачков.

Страстен колекционер, Вачков събира шевните машини в продължение на 55 години. 10 от машините са крачни, а останалите-ръчни. Най-стара в сбирката е  немска, мрака “Кьохлер”, произведена през 1893 г., а най-новите експонати са от средата на 60-те години на ХХ век. В колекцията има 36 модела на прочутите американски шевни машини “Сингер”, Уникати са 102-годишна „Британия” с оригиналeн петцифрен фабричен номер и германска „Пфаф”, произведена през 1900 г. Над 150 от шевните машини са действащи и в перфектно състояние.

Сбирката, е най-голяма и без аналог в България и с нея Иван Вачков е кандидатствал за книгата на рекордите „Гинес".

Експонатите са с ясен произход и колекционерът е предоставил на музейните специалисти информация за първоначалния собственик, начина на придобиване и техническите параметри и състояние на всяка една машина. В момента се извършва фондово обработване на колекцията, включващо и частично реставриране и смазване, след което най-интересните експонати ще бъдат показани в специална изложба.

Освен 178-те шевни машини Иван Вачков е подарил на Великотърновския музей телеграфен апарат и три часовника. Единият от часовниците е ръчен, швейцарски, с гравиран на задната му страна подпис на Тодор Живков. Друг от дарените часовници, който е джобен, според колекционерът е бил притежание на легендарния воевода Филип Тотю. Музейните експертни тепърва ще проучват предмета, произхода и историята му.    

Дарителят от Златарица притежава още над 200 часовника, колекция от над 100 телевизора и 100 радиоапарата, като почти всички предмети са в изправност и работят.

Снимка на Иван Вачков: в."Янтра Днес"