Колективен имунитет до края на лятото

  • 23 февруари 2021, 13:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2

България ще се справи през тази година и ако темпът се запази, може би, до края на лятото ние ще излезем изцяло с постигането на т.нар. колективен имуните. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на посещението си на село Малево, заедно с премиера Бориво. Двамата провериха как протича ваксинацията. 

"Ние никого не задължаваме да ходи на ресторант, разчитаме, че хората са информирани и могат да вземат решения", посочи Борисов във връзка с предстоящото очаквано отваряне на заведенията на 1 март.

Правителството води преговори относно ваксините, предназначени за страната ни, да бъдат доставяни със самолет за сметка на държавата, обяви премиерът Борисов.

"Каквото дойде, това се ваксинира, няма избор. Колкото дойдат, каквито дойдат, всичките са добри", наблегна той.

Премиерът подчерта още, че единственият шанс да се спре надигането на вълната от новозаразени са ваксините. 

"По въпроса на личните лекари - да, имаме проблем с осигуряването на достатъчно количество ваксини от заявените от личните лекари, но пак да повторя: ние сме готови за начало на масовата ваксинация в началото на месец март, тоест от 3 и 4 март нататък. Стартираме седмица до 10 дни по-рано. Нормално е да има такъв тип неудовлетворени количества, които не могат да бъдат доставени, но темпът, с който ние продължаваме, за мен е абсолютно удовлетворяващ“", обясни проф. Ангелов.