Командироват по морето 732-ма полицаи

  • 12 май 2016, 14:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 680c 527b

Общо 732-ма полицаи от вътрешността на страната ще бъдат командировани от 1 юни до края на август по Черноморието, за да подпомогнат състава на местните дирекции на МВР в областите Варна, Бургас и Добрич по време на активния туристически сезон. С оглед гарантиране на сигурността в морските курорти през лятото ще бъдат прекратени и командировките на всички служители на тези три дирекции по българо-турската граница. Това съобщи зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров във Варна, където участва в дискусия на тема „Конкурентоспособност на българския туризъм“.


Най-много – 556 служители на вътрешното ведомство, ще изкарат по месец командировка в курортите край Бургас. За Добрич са предвидени 32-ма допълнителни полицаи, а за Варна – 144. Предстои сключване на споразумения с вътрешните министерства на Румъния и Чехия за командироване и на техни служители за участие в смесени наряди в курортите. Румънците ще работят заедно с българските си колеги във Варна и Добрич, а чехите – в Китен, Приморско и Слънчев бряг.


През този сезон въпреки очакванията командировани полицаи от Германия край Варна няма да има, тъй като преговорите не са приключили. Ако изобщо се постигне споразумение за съвместни екипи, те ще заработят най-рано през следващото лято, обясни шефът на областната дирекция на МВР във Варна старши комисар Даниел Пашов. Той уточни, че румънските полицаи в Златни пясъци ще са по двама за месеците юли и август, а от 1 юни пристигат командированите от вътрешността на страната служители на МВР – по 44 униформени и четирима оперативни за всеки месец.


Видимо и увеличено в сравнение с предишни години ще е полицейското присъствие както в курортите и край плажовете, така и при събития с участието на много хора, каквито няма да липсват по Черноморието и това лято. Засилена ще е и охраната на летищата Варна и Бургас, където полицаи и жандармеристи ще дават денонощни дежурства. Заради повишената опасност от тероризъм хотелиерите вече са инструктирани да бъдат особено бдителни, преминават обучения за бърза евакуация, а край Варна предсти и съвместно занятие с представители на туристическия бранш и охранителните фирми в курортите за действия при терористична заплаха, каза старши комисар Гребенаров.


За улеснение и на туристите, които стават жертви на престъпления, и на полицаите, които ги обслужват, от МВР подготвят брошури с примерни жалби и молби на различни езици. В помощ на областните дирекции ще бъдат наети и допълнителни служители, владеещи румънски, руски, полски и немски език.