Комисията по Общинска собственост в Хасково одобри продажбата на скандален терен

  • 28 юли 2015, 12:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 701a 2bc3

Постоянната комисия по Общинска собственост към общинския съвет на Хасково одобри на свое заседание късно в понеделник обявяването на търг на скандален парцел, който се проверява от няколко институции в момента.


Става въпрос за мястото, на което някога е бил хасковския затвор, обявен за паметник на културата.


Въпреки че в момента тече проверка както на прокуратурата, така и на Министерството на културата, разпоредена лично от министър Вежди Рашидов, снощи общинската комисия одобри предложението на кмета Георги Иванов за списъка с имоти , които ще бъдат разиграни на търг, под номер едно, в който е и скандалния парцел на ул. „Дунав“.


Той е бивша собственост на военните, но през 2010 година като такъв, с отпаднала необходимост, е прехвърлен безвъзмездно на община Хасково с решение на МС.


Преди дни бившият затвор, в който до началото на 90-те години дори е имало музейна сбирка, се оказа, че липсва. На мястото багери разчистваха терена.


Въпреки че в регистърът на паметниците на културата, затворът фигурира още от 1970 година, членовете на комисията смятат, че няма проблем с продажбата на парцела, тъй като на него вече няма паметник на културата. Членове на комисията контрираха, че след като през 2010 година държавата е променила статута на този имот от публична в частна държавна собственост, държавата не смята за паметник на културата намиращото се на него здание и няма логика то да е важно като такова за общината.


От община Хасково също твърдят, че преди пет години не са получили сградата като паметник на културата.


От администрацията разсъждават, че ако имотът е бил с ценен паметник, то би трябвало по време на предаването в приемно-предавателния протокол да е записано, че е такъв и в комисиите да има служители от министерството на културата.


В договора такъв акт няма, а само е описано лошото състояние на имота.


Местни историци обаче разказаха интересни подробности около бившия хасковски затвор. Д-р Красимира Узунова от РИМ Хасково обясни, че сградата е съществувала на границите на 3 века.


Затворническият комплекс е изграден през 1892 година, а режимът на излежаване на присъдите в него е бил сравнително лек. В комплекса дори е имало градина със зеленчуци, а по-късно и тухларна, в които се трудят затворниците.


Сред популярните имена на хора лежали в затвора в Хасково е това на Митьо Ганев, който два пъти е бил вкарван в затвора и е бягал от него.


През 1944 г., когато е извършен превратът, се отварят вратите на затвора и политическите и криминалните затворници излизат на свобода.


Затворът е действал до 50-а година на миналия век, след това сградата е предадена за военно поделение, а през 1970 г. голяма част от зданието е дадено за музей, като е обявено за паметник на културата с национално значение. В него Регионалният исторически музей подрежда експозицията "Хасковския затвор 1923 - 1944 г.",


Това е памет, а тя сега е под руините, коментира историкът.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.