Кондукторките в Бургас с оранжеви маски против насилието

  • 25 ноември 2020, 06:59
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 127170491 1248926042154234 3968127838452100827 n  2

В рамките на 16 дена кондукторките от обществения транспорт в Бургас ще носят оранжеви маски с надпис „Не на насилието”. Инициативата е част от глобалната кампания „Оранжеви дни”, която има за цел да се бори срещу насилието над жените.

„Оранжевите дни” се провеждат ежегодно в периода от 25 ноември (Международен ден за насилието над жени) до 10 декември (Ден на правата на човека). В Бургас инициативата се случва за втора поредна година, като нейни организатори са дамите от местната организация „Сороптимист Интернешънъл –Бургас“.

Тази година те са решили да дарят на общинския превозвач „Бургасбус” 100 оранжеви маски с надпис „Стоп на насилието”, както и 3000 информационни брошури, разясняващи целите на кампанията и начините, с които може да се противодейства срещу агресията.

„В условията на пандемията от COVID-19, когато семействата се затвориха, домашното насилие ескалира. Свидетели сме на много грозни картини. Затова смятаме, че всички ние трябва да сме будни, да сме „живи” и да реагираме на всяко насилие, където и да се случва то. Насочихме се към „Бургасбус”, защото там напоследък зачестиха случаите на агресия срещу кондукторките. Хората са изнервени, разбираме това, но трябва да се научим на търпение, защото всеки един живот и всеки един човек е важен и той трябва да бъде уважаван. Насилието няма място в нашия живот”, коментира Пенка Филева от „Сороптимист Интернешънъл –Бургас“.

Оранжевите маски бяха раздадени на кондукторките, които работят в бързите автобуси Б1 и Б2, а утре с предпазните средства ще бъдат снабдени и колегите им по другите линии.

„Работя с голяма любов и внимание, обичам хората и не влизам в конфликт с пътниците. Имало е случаи на агресивни хора, но винаги премълчавам. Смятам, че с добро, всичко се постига. Повечето пътници вече свикнаха и сами си слагат маските. Отначало имаше повече случаи на недоволство. Самата аз не харесва носенето на маска, но знам, че така трябва”, обясни Стоянка Тозлукова, служител в „Бургасбус” вече 25 години.

„Хората посвикнаха, но пак имаме проблеми понякога. Последният случай при мен е от снощи с младеж, който отказа да си сложи маската. Направих му няколко пъти забележка, но той не реагира. Ако човекът стане агресивен, можем да звъннем на телефон 112. На мен лично не ми се е случвало досега, винаги се опитвам да се разбера с добро”, каза Иванка Андреева, служител в „Бургасбус” от 4 години.

Тя и колегите ѝ ще носят маските поне до 10 декември с надеждата посланието за добро отношение и толерантност да достигне до възможно повече хора.