Конфликт остави община без бюджет и съветниците - без заплата

  • 04 май 2020, 14:32
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium kn bobochevtsiii

 

Община Бобошево продължава да е без бюджет за 2020 година, а съветниците не са получавали никаква заплата, стана ясно и след последното заседание на минипарламента, проведено онлайн заради пандемията.

Конфкликтът между кмета  Крум Маринов и екипа му и председателя на съвета Стефан Тачев и част от съветниците остава неразрешен от 6 месеца. И това блокира на практика управлението на общината. Както Kmeta.bg писа, опозицията в местния парламент в Бобошево отказа през февруари  да гласува бюджета за 2020-а година, за да бойкотира кмета Маринов. Приети са само правилникът и размерът на заплататата на съветниците - около 700 лева, на председателя - 1 760 лева.

След като няма приет бюджет обаче, и съветниците не получават възнаграждение. През март те не са имали заседание. Последното е свикано онлайн преди дни, но до важни и съществени решения не се стигнало. Единствено е гласувана помощ от по 200 лева за новородени. В общината от началото на 2020 г. те са три. Няма утвърдена структура обаче, както и статут на наместниците по някои от селата.  Под въпрос е дали общината няма да загуби 440 хил. лева за капиталови разходи, след като няма приета програма за управление на общинската собственост. 

Според коментари в Бобошево проблемът идва от това, че на местния вот кметът четири мандата Крум Маринов и Стефан Тачев се изправили един срещу друг на балотаж през ноември м.г. С малко спечелил Маринов, а Тачев впоследствие оглавил общинския съвет. Стига се до лично противоборство. Между двамата няма желание за синхрон в работата по решаване проблемите на общината. Редно е и в закона да се избягват такива властови ситуации и варианти - загубил кметския вот да оглави минипарламента и да търси реванш и отмъщение, коментират по Бобошево.

 

снимка: Кирил Иванов