Конкурс "Кмет на месеца" за април на тема "Инвестиции и работни места"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Димитровград е магнит за инвеститорите. До половин година в Града на мечтите ще бъде изграден нов завод за изкуствен камък, кйото ще осигури около 150 нови работни места. Бизнес климатът в града е много добър благодарение на създадения преди време бизнес каталог. През януари край Димитровград беше открит и нов завод за автомобилни фарове. Инвестицията е за 8 млн. евро, а предприятието ще произвежда малки осветителни тела за автомобилната индустрия. До края на годината се очаква откритите работни места да бъдат 100, а на следващ етап през 2024 г. да достигнат 400. Новата индустриална зона на Димитровград настъпва покрай пътя за Хасково със строежи, вече работещи фирми и подготовка за следващо строителство. По данни на общината за три години – от 2014 до 2016 г., са издадени разрешения за строеж на 63 хил. кв.м производствени сгради. През февруари свой магазин в Димитровград отвори датската верига JYSK, която се занимава с търговия на обзавеждане и домашни потреби. Ключов инвеститор е и японската "Язаки". Заводът за автомобилни кабели е построен близо до димитровградското село Крепост върху терен от 64.5 дка. Производствените и административни части на сградата са с обща площ 30.4 хил. кв. м.

Информация за номинирания:

Инвестиции за близо 62 млн. лв. привлича Враца. До края на годината се очаква да се открият близо 900 работни места в града. Първият голям завод, който вече започна изграждането си в града, е на германската компания MD Elektronik, чиято инвестиция е на стойност близо 22 млн. лв. Идеята е там да се произвеждат кабели и електроника за всички световни марки автомобили. Ще бъдат разкрити 300 работни места. Другата фирма инвеститор във Враца е турската Teklas. Инвестицията ще е в рамките на 30 млн. лв и включва 500 работни места с перспектива да стигнат до 1500. Там ще се произвеждат всички компоненти за световните марки автомобили, свързани с горивни системи, каучукови и алуминиеви връзки. Третата компания, която смята да инвестира, е "Монбат". Инвестицията ще е през Фонда на фондовете и Фонда за регионално развитие". Наскоро във Враца беше открит хипермаркет на "Практикер" за 10 млн. лв. Безработицата в града е под 10%.

Информация за номинирания:

Мащабни инвестиции привлича Плевен. Немската компанията „Леони”направи в града първа копка на своя завод, който ще разкрие 2000 работни места - инвестицията е за 64 млн. лв. Френската компания за малц „Малтери суфле” инвестира 60 млн. лв. и ще увеличи трикратно обема на производството си в Плевен. Фирма „Димитров” ООД, която е специализирана в производството на мъжка мода, разширява производството си и строи изцяло нова фабрика, като до този момент 1500 души работят в нея.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Ново предприятие подготвя производството си в Ловеч. Консорциумът между българската компания "Борима" АД и италианската фирма "Анса Компосити" ООД чрез предприятието „Анса Борима“ осъществява своите инвестиционни намерения в града. Става дума за пoмeщeния в Ceвepнaтa индycтpиaлнa зoнa, в ĸoитo работеше пopтyгaлcĸaтa фиpмa за облекла. В края на миналата година усилено бе извършен ремонт, подготвиха се необходимите документи за смяна на предназначението от шивашки цех в производствени помещения. Започнаха и дейностите по почистване, проверка на инсталациите и др. През първата половина на ноември започнаха по-значителни назначения, които продължиха до края на годината.
Търсят се основно кадри за монтаж на електротехнически елементи, оператори на полуавтоматични линии за сглобяване и пр. Същевременно се търсят и инженери на различни позиции – специалисти по инструментална екипировка, шприцоване на пластмаси, машинни инженери. Инвеститорът има намерение да разкрие през настоящата година до 200 работни места.

Информация за номинирания:

Един от водещите световни доставчици на сензори, електирческа защита, контролери и решения за управление на захранването - "Сенсата Технолоджис", разширява завода си в Ботевград. В края на януари тази година кметът на общината Иван Гавалюгов, заместникът му Борис Борисов, главният архитект на общината направиха първа копка на новата производствена сграда и складова площ. Тя е с обща разгърната застроена площ от 4 000 кв.м. и е проектирана да предлага високо ниво на строителство и енергийна ефективност. Инвестицията в строителството и производственото оборудване възлиза на 27 млн. щатски долари. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се на строителната площадката да работят 30 човека. С новото производствено разширение, "Сенсата Технолоджис" планира откриване на 300 нови работни места.

Информация за номинирания:

В село Равно поле, община Елин Пелин врати отвори нов складово-логистичен център на Office 1 Superstore. Той носи името Office 1 Superstore Logistics, с площ 8600 кв. м и е оборудван с австрийска автоматизирана система за складиране и обработка на поръчки OSR. По данни на компанията това е единственият център с подобна технология в бранша за цяла Югоизточна Европа. Инвестицията за него е 7 млн. евро. Центърът трябва да спомогне за отварянето на 80 нови работни места. От компанията коментираха, че се предвижда и втори етап, който да включва допълнителни разширения. За него е планирана инвестиция между 18 и 20 млн. лв. в зависимост от степента на оборудване на складовете.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

Крумовград създава условия за разширяване на производствата в региона. Официалното откриване на обогатителната фабрика на рудника Ада тепе край Крумовград се очаква да бъде през август т. г. Изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс” д-р инж. Илия Гърков уточни, че голяма част от дейностите по изграждане на фабриката са приключили, доставено е необходимото оборудване и през второто тримесечие на 2019 г. ще бъде произведен първия качествен концентрат. От началото на работа фирмата е добила 160 хиляди тона руда, като годишният капацитет на фабриката е 780 000 – 850 000 руда, а запасите на Ада тепе са за 8,5 години. Благодарение на разширяването, вече са наети още почти 300 души. В Крумовград са наети и 66 жилища при среден месечен наем 520 лева. Инж. Гърков подчерта доброто партньорство с община Крумовград, като припомни и сключеното споразумение за финансиране на различни общински проекти. Стана ясно, че предстои финализиране на процедурата по създаване на Специален фонд от 5 млн. лв. за подпомагане на местния бизнес.

Информация за номинирания:

Поради близостта на Костинброд със столицата София общината се утвърждава през последните години като добро и перспективно място за инвестиции. Местната управа успя да привлече големи компании. Вече и доста хора от София всеки делничен ден пътуват до Костинброд, за да работят. Там са големи заводи на Кока Кола, заводи за производство на майонеза, пакетиране на кафе, производство на бронежилетки, птицепреработвателно предприятие и др. Има и множество цехове и по-малки фирми. Друга характерна особеност за града е отглеждането от страна на местните жители на високо продуктивни животни, с които се издържат.

Информация за номинирания:

Икономиката в Етрополе се развива, благодарение на усилията на местната власт. Най-добре развити сектори в региона са рудодобива, дърводобива и дървопреработването, изработка на масивна мебел, пластмасови изделия за хранене на бебета, трикотажната промишленост, кожарската промишленост, млекопреработвателната промишленост, производство на медицински консумативи и др. Периодично се разкриват нови работни места.