Конкурс "Кмет на месеца" за декември на тема "Коледна украса"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Варна посреща празниците с нова коледна украса през 2020 година. 43 000 метра светещи гирлянди красят морската ни столица. В центъра са поставени фигурата на Дядо Коледа, както и влакче с подаръци. Над 600 елемента – свещи, елхички, снежинки, звездички и камбанки внасят настроение в студените дни. В украсата са включени и нови елементи - сфера с разноцветни светлини и нова елха.

Информация за номинирания:

13 метра елха грейна пред сградата на общината в Русе. Изкуственото дърво е с LED-осветление. Край него е изграден и коледен кът с 10 обемни фигури, сред които Дядо Коледа, шейна с еленчета, Снежанка, снежен човек, джудже и огромен трон. Общо 785 са светещите елементи, от тях 72 са нови. 6600 метра гирлянди са част от коледната украса. Коледни светлини има и в кварталите на града, както и по обновената наскоро крайбрежна зона. Традиционният коледен базар е на пл. "Света Троица". До него е ледената пързалка, край която е разположена и петметрова елха. В центъра има и монтирано осветление - тип "небе", както и светеща сфера с височина три метра - тип "Топка за елха".

Информация за номинирания:

Пъстроцветни светлини и греещи елхи има не само в централната част и по главните улици на града, но и в кварталите. Над 1200 елемента и около 200 фигури блестят всяка вечер в Търново, а най-впечатляващи са високите иглолистни дървета около паметника „Майка България“. Коледният базар на открито също отвори врати. Превърнало се в традиция, мини празничното градче е изградено от 25 къщички, които са разположени в парк „Марно поле“. Под внушителна естествена елха вече работи и Коледната поща, където джуджетата приемат до писмата за Дядо Коледа. Самоводската чаршия също е в очакване на Коледа. Украсена със светещи чадъри и подаръци, лесно се пренасяме в приказките.

Информация за номинирания:

12-метрова елха засия в града на липите. Тя е засадена преди две година на специалната сцена, а днес вече е украсена с цветни топки и разноцветни светлинки. Светна всяка коледна украса в Стара Загора – коледни елени, сфери, коледен фонтан със звезди и красиви лампички под небето. За създаване на коледното настроение у старозагорци, по уредбите звучат записи на коледни песни на децата от вокална студия „Усмивки“ при НЧ „Родина- 1860“. 13 дървени къщички с площ по 6 кв.м ще са разположени в централната част - в парк „Пети октомври“ и по бул. „Цар Симеон Велики“- южно от Музея на религиите. Коледно-новогодишният базар в кв. „Зора“ е на централния му площад.

Информация за номинирания:

Със светещи елементи е украсена централната градска част, сградите на Народно читалище „Съгласие-1862“ и на Общината, както и елхите пред кметството. Пред елхата на община има фигури, които радват малки и големи жители и гости на града - пингвини и Олаф от „Замръзналото кралство“. Коледната елха също е допълнена с нови елементи. За втора година Ямбол обяви конкурс за най-красива външна коледна украса. Шестима победители ще си разпределят заплатата на кмета Валентин Ревански награден в размер на 2300 лева.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Часовниковата кула в Разград грейна за празниците. За първи път кулата е включена в коледната украса. Един от символите на града е осветен по проекта „Замръзналата Часовникова кула на Разград”. В основата и в най-високата част от каменната конструкция са поставени бляскави сталакмити и сталактити, а между тях се спускат светещи пръчки, имитиращи топене на леда. Дървеният ѝ купол е осветен от син като небето прожектор. Общата инсталирана мощност е 580W, като инсталацията се захранва от уличното осветление.

Информация за номинирания:

Въпреки пандемията коледните светлини в Несебър заблестяха с празничен концерт. Веселото отброяване на секундите до мига на пламването на светлините е очакване и радост за малки и големи. В концерта, посветен на началото на най-светлите празници, с изпълнение на коледни песни участват: Теодора Менчева, Дамян Каравасилев, Паола Йорданова, Мария Гинева, Лъчезара Раднева и Христо Банков с ръководител Димитър Йорданов. Също така общинският детски комплекс организира благотворителен коледен базар.

Информация за номинирания:

Мини коледен базар радва малки и големи за Коледа на площад „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица. Всеки желаещ може да опита горнооряховски суджуци, наливно вино, канелени сладки, щанд за празнични украшения и др. Една от къщичките е предоставена на децата от СУ „Вичо Грънчаров”, които продават сувенири за своя благотворителна кампания. На място е поставена и кутия с директна връзка с Лапландия за писма до Дядо Коледа.

Информация за номинирания:

Центърът на Ботевград отново е озарен от светлини, които създават истинско усещане за празник, приповдигат коледния дух и настроението на жителите на града. Освен централната част, заблестя и част от реновирания Градски парк, който се превърна в едно от най-посещаваните места. Коледна украса е монтирана в района над Мемориалния паметник, около детската площадка и по стълбовете, осветяващи пешеходните алеи в парковата зона.

Информация за номинирания:

Павликени засия в разноцветни празнични светлини за Коледа и Нова година. Красива елха грейна в центъра на града. Медици от COVID-отделението на МБАЛ-Павликени запалиха коледното дърво. Символичният жест към тях направи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов като знак за значимостта на тези професионалисти и за уважението, което цялата общественост на града има към тях.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

Тази година коледните премени в Разлог са „облечени” като знак на благодарност на местните хора към всеотдайността и професионализма на всички медицински работници и служители в здравни структури на територията на общината. 17-метровото дърво в центъра е украсено с над 500 метра гирлянди, лампички и цветни топки. Приказно пременена в светлини е и самата сграда на общинска администрация, около която има светещи храсти. Заедно със запалването на елхата пред сградата на Общината светнаха и храстите, окичени със светлини.

Информация за номинирания:

С коледна бляскава премяна се премени Брезник в началото на декември. Граждани, служители на общината и читалището се включиха в украсяването на 15 метровото живо дърво до централния площад в града. Общата дължина на светещите гирлянди е около 800 метра. Броят на гирляндите, които са с LED светлини, е над 80 – нови и стари.

Информация за номинирания:

Главната улица, общинските сгради и парковете греят с коледна украса в Божурище. Дядо Коледа и голямата елха в центъра, очакват малки и големи, за да се снимат за спомен. А пред шейната на Добрия старец, е кутия за писма до него. Всяка седмица до Рождество, те ще отпътуват към него в Лапландия, изпратени от добри помощници. Тази година ангелите на арката в парк „Орлите” са наречени символ на чистата нова надежда. Закачливи фигури под самолета носят усмивки. Звездички и снежинки под стълбовете осветяват сърцето на парка.

Информация за номинирания:

Трявна запали светлините на елхата в центъра на градчето. Коледни елени пазят дървото. Старата часовникова кула също коледно блещука. Трявна обяви и конкурс за най-красива външна украса. Стартира и серия с коледни приказки, прочетени от възрастни специално за децата. Цялото общинско ръководство на общината се включва в инициативата. На първия ден на Рождество Христово, кметът Силвия Кръстева лично представя „По-тихо, Дядо Коледа“ от Катя Иванова. На 24 декември (Бъдни вечер) зам.-кметът Марин Маринов чете „Приказка за елхичката и коледната звезда“ от Виктория Колева. Трявна изработва и най-дългата гирлянда за Коледа. Кратки коледни желания, пожелания и други съкровени празнични послания, изпратени от хората, ще бъдат изписани върху нея.

Информация за номинирания:

Тази година Котел не пропусна да запали празничните светлини в града. Няколко метра елха се извисява пред сградата на общината. Тя е обсипана с многобройни цветни лампички и украшения. Самата сграда на институцията също свети, а около нея е разположен цял коледен кът. Мини елха, весели приказни фигури и венец от светлини привличат погледите на малки и големи. А всеки може да премине във вълшебен свят под светеща арка в центъра.