Конкурс "Кмет на месеца" за декември на тема "Магията на Коледа в моя град"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

През целия месец декември Русе е завладян от празнично настроение. От 1 до 31 декември общината се е постарала заедно с партньори да забавлява жителите и гостите на града с традиционното издание на Коледно-новогодишния фестивал. Светлините на коледната елха бяха запалени с приказен спектакъл и участието на Ледената кралица Елза и нейните магии, Шехерезада, Леденият човек, Зайчето Бъни и Дядо Коледа. В града вече е открит Международния фестивал на ледените скулптури Русе Айс Фест‘ 2018 „Сребърните кънки“. Коледни концерти, приятни стрийтарт и денс изненади, кинопанорама има в програмата за месеца. Атракцията в програмата за Нова година ще е рок групата Б.Т.Р., които ще празнуват с русенци, подарявайки им най-големите си хитове.

Информация за номинирания:

Коледното настроение в Стара Загора започна на 3 декември, когато във феерия от светлини грейна празничното дърво на площада. Тази година светлинната украса на коледното дърво е изцяло обновена, решена в синьо и бяло. Още от първия ден на декември в Стара Загора започнаха коледните и новогодишни базари, които продължават до 07.01.2019 г. включително. В парк „Пети октомври“ са разположени 13 дървени къщички с площ по 6 кв. м.

Информация за номинирания:

Велико Търново е един от най-празнично пременените наши градове в последния месец на годината. Пищните светлини, много фигури и гирлянди създават Коледно настроение в жителите и гостите на града. В парк „Марно поле” през целия месец има Коледен базар. Детски куклен спектакъл, комедии за възрастни, много театрални спектакли, концерти, изложби, срещи със спортисти и писатели има в старата ни столица през декември. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят в навечерието на Бъдни вечер и на най-новия български филм „Smart Коледа”.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Театрални постановки, изложби, концерти, опера, празненства, че и цирк за жителите и гостите на Сандански. Коледните празници стартираха със запалването на празничната украса и на елхата утре. Много театрални постановки, изложби, работилници и концерти на любители актьори радват жителите и гостите на града. Врачанската опера представя на 17 декември концерта „Коледна приказка“. На 18 декември се провежда традиционният коледен благотворителен базар.
Община Сандански ще избере най-доброто младо вино на Празника на червеното вино на 29 декември.

Информация за номинирания:

Дядо Коледа пристигна с екоавтомобил в Смолян и даде старта на празничната програма в града. Той зарадва стотиците деца с лакомства и играчки. Екавтомобилът е собственост на местната администрация. Миналата година по покана на евродепутата от Родопите Владимир Уручев и кмета Николай Мелемов Дядо Коледа дойде на бял кон.
Новогодишната елха в областния град е изкуствена. Красива украса грейна и в трите квартала на града.

Информация за номинирания:

И Троян грейна в празнични светлини за Коледа. Кметът Донка Михайлова обяви за трета поредна кампанията „Подари на непознат“. Тя отново има за цел да подпомогне нуждаещи се хора от общината с предмети и/или храни, с които да посрещнат Коледа с настроение и достойнство. За целта всеки, който желае, може остави опакован подарък с картичка, в която да опише съдържанието на подаръка при дежурния в Община Троян, в Центъра за обслужване на граждани, във фоайето на общината или при служителите в сектор „Социални дейности“ – помещаващи се в административната сграда на ул. „Любен Каравелов“ № 42, ет. 1. Подаръци могат да бъдат предоставени и лично. От общината обявиха и хората в нужда и от какво се нуждаят. Сред тях има възрастни хора, болни, както и младежи. Едни ще се зарадват на храни, други на внимание, трети на хубава книга, четвърти на зимни обувки.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

На светлия християнски празник Никулден, с много детски усмивки и празнично настроение, Банско официално запали коледните светлини. В града се появи приказната принцеса Елза, която се снима с всеки един от малките малчугани, които развълнувано очакваха да светне коледната елха в центъра на курорта. Вълнуващо огнено шоу впечатли малки и големи. Курортът е празнично украсен в очакване на коледните празници, а жителите и гостите се забавляват с концерт на детската школа по пиано, благотворителна театрална постановка за ново оборудване на болницата в Разлог, голям коледен концерт. В новогодишната нощ жителите и гостите на града ще бъдат забавлявани от младата фолклорна изпълнителка Дафинка Димитрова. А в първия ден от новата 2019 година всички заедно ще гонят злите духове с атрактивния кукерски карнавал, сътворен с много любов и старание от самите жители на планинския град.

Информация за номинирания:

Община Каварна подготви богата програма за Коледните празници. Тя стартира с изложба на художници от Румъния и изложба „От жените на Каварна“. Освен традиционното тържествено запалване на светлините на Коледната елха, в морския град има още коледно ателие за родители, коледен концерт, турнир по футбол, традиционната церемония „Спортист на годината”. Между Коледа и Нова година забавленията не спират. На 26 декември в НЧ „Съгласие” е предвиден концерт на групите JEREMY и ACCESS.

Информация за номинирания:

Празничните светлени доведоха Коледния дух в Созопол. Освен традиционните събития, общината организира и конкурса „Коледен Созопол” - за оригинална външна празнична украса. Всички желаещи граждани, фирми и институции могат да се включат в състезанието, което продължава до 19.12.2018 г. Комисия ще извърши оглед на място и ще оцени всички кандидатствали обекти. Важни за оценяването ще бъдат цялостната концепция на украсата, нейната мащабност и оригиналност. Участниците ще получат грамоти, а за най-креативните ще има и парични награди.
„Дайте свобода на въображението си, включете и своите деца, създайте феерия от цветни фигурки и светлини“, призовават от общината.