Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Занаятчийски базар с акцент върху Трифон Зарезан. Така Община Видин отбелязва празника на лозарите и виното тази година. Това е четвъртото поред издание на занаятчийския базар от неговото начало, поставено през 2020 г. в навечерието на Димитровден. На него около 20 приложни творци и местни занаятчии представят ръчно изработената си продукция.

Информация за номинирания:

В опитното поле на Института по лозарство и винарство в Плевен бяха зарязани лозите по случай Деня на лозаря и празника "Св. Трифон Зарезан". Държавният глава Румен Радев връчи Почетен плакет на президента "Св.св. Кирил и Методий" на директора проф. Иван Пачев. Поздрави към лозарите и винарите отправи и кметът на Плевен Георг Спартански. Гост на празничния ритуал бе и посланикът на Китайската народна република у нас Дун Сяодзюн.

Информация за номинирания:

С продажба на вино за благотворителност отбелязва Сливен тазгодишния Трифон Зарезан. През февруари всеки посетител в къщата музей "Сливенски бит", закупил вино от гостуваща винотека помага за борбата с коронавируса. Събраните средства се даряват за борба с COVID-19 в малките населени места на община Сливен.

Информация за номинирания:

Възстановка на обичаи и ритуали. Така тази година Община Добрич отбелязва големия български празник Трифон Зарезан в Етнографската къща, която пази добруджанските традиции. Там кметът на Добрич Йордан Йорданов зарязва лозата с пожелания за здраве и берекет. Освен това се награждават победителите в конкурса за най-добро домашно вино реколта 2020 г., който се провежда съвместно с Къщата на виното.

Информация за номинирания:

С бъклици и специални грамоти са наградени тази година най-големите майстори на виното лично от кмета на община Асеновград – доктор Христо Грудев. Конкурсът за най-добро вино се провежда за 29-та година в столицата на мавруда Асеновград и е съревнование за всички винопроизводители на реколта от миналата година. Миналогодишният победител Борислав Ангелов не пропусна да положи короната на настоящия носител на приза Георги Запрянов със заръката занаятът и тайната на хубавото вино да се предава на бъдещите поколения и те да продължават тази традиция.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Раковски отбелязва първия пролетен празник Трифон Зарезан с конкурс, посветен на лозите и винарството. По този повод общината се заема да намери своя цар на домашното вино. Най-добрите майстори на елексира на боговете участват в конкурс в категориите бели, червени вина, розе и пелин.

Информация за номинирания:

Харманли чества празника на лозари и винари - Трифон Зарезан в прочутата местност Трифончето. Старозагорският митрополит Киприан води утринното богослужение и тържествената литургия в храм „Св. Трифон“. Следва празничен водосвет и ритуал по зарязване на лозе. По традиция, се раздава курбан за здраве и берекет. Осигурени са безплатни автобуси за всички желаещи да присъстват на ритуала. Сред организаторите е община Харманли.

Информация за номинирания:

Шестнадесети общински празник на виното провежда село Скалица. Организатори са община Тунджа, кметство Скалица и Народно читалище „Светлина-1928“. Заради епидемичната обстановка един от най-жизнерадостните празници в културния календар е в по-различен формат, който включва награждаване на победителите в конкурсите за ракия, бяло и червено вино и ритуалното зарязване на лозата. Призовете на отличените са за „Цар на виното“ за 2021 г. По традиция се състои ритуално зарязване на лозата, в което се включват и ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Скалица.

Информация за номинирания:

Трифон Зарезан е на почит в община Сандански. Спeциален ритуал, посветен на празника, се състои в село Плоски. Свещеник отслужва водосвет и поръсва със светена вода лозите. Стопаните пък зарязват лозовите пръчки, като всичко е направено при спазване на противоепидемичните мерки. Читалището в града организира тематичен поетичен рецитал, посветен на виното и любовта. Няколко винарски изби в Санданско организират Ден на отворените врати за ценителите на напитката на боговете.

Информация за номинирания:

Кметът на община Родопи Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и кметът на село Брестовица Любен Радев се включиха в традиционния ритуал по зарязване на лозята на днешния празник Трифон Зарезан. Той се проведе край лозовите масиви в местността "Бяло поле“, където са едни от най-големите производители на вино в региона. Празникът започна с благослов и водосвет за здраве и берекет през годината. Павел Михайлов гостува и в село Марково, където също отбелязват Трифон Зарезан с общо тържество и ритуал. Населените места от община "Родопи" са едни от най-големите производители на вина в района. Затова студеното време не попречи на стари и млади да се съберат около лозята и да посрещнат празника на открито и в селата Брестник, Цалапица, Кадиево и Крумово.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

За седма поредна година община Мездра и Археологически комплекс "Калето" организират честване на празника Трифон Зарезан. Възпитаниците на Професионална гимназия "Алеко Константинов" със специалност "Кетъринг" подготвят апетитни изкушения за гостите, които имат възможност да дегустират традиционното греяно вино с подправки по стара древноримска рецепта.

Информация за номинирания:

Майсторите-винари във Велики Преслав тази година мерят сили помежду си в конкурса за най-добро домашно вино „Баш винар 2021“, организиран съвместно от Общината, НЧ „Развитие 1874“ и „Винекс Преслав“ АД. Надпреварата е в три категории – червено вино, бяло вино и розе, като вината се оценяват от дегустационна комисия, която определя победителите.

Информация за номинирания:

Етнографският ареален комплекс в Златоград отбелязва Трифон Зарезан на по време на традиционния празник "Трифониада". Програмата на ежегодната винена фиеста бе съобразена с противоепидемичните мерки, а целият празник е на открито на мегдана в Стария град. Акцент в дегустациите на алкохолната напитка тази година е представянето на греяно вино като част от местните антигрип рецепти. "Трифониада" започва с ритуално зарязване на лозята. Местни и гостуващи винари представят свои продукти, а най-добрият производител се отличава с грамота и награда. Дегустациите на напитката на истината са съпътствани с представяне на традиционни за Златоград ястия.

Информация за номинирания:

Националният конкурс за детска рисунка в Сунгурларе е посветен на традиционния празник на лозаря и винаря Трифон Зарезан и се проведе за 18-та поредна година. Конкурсът е част от Националния календар на МОН за изяви на деца и ученици. Целта му е да популяризира чрез детското творчество обреди и ритуали за светеца от различни краища на страната, също митове и предания, свързани с плодородието, виното и винопроизводството. След зарязването на лозята, голямата изненада на жителите тази година са звездният готвач Ути Бъчваров и народната певица Жечка Сланинкова. които демонстрират уменията си в местността "Ичмята".

Информация за номинирания:

Детска изложба поставя началото на празничната програма, посветена на Трифон Зарезан в Сухиндол. Кулминацията се зарязва лозето в местността Димчански завой, а на 13-ти февруари се провежда най-динамичната надпревара на празника - традиционното състезание по търкаляне на бурета. Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев поздрави младите художници, представили творбите си за празника, и техните учители и родители за усилията да изобразят символите на града, да представят обичаите и да пазят традициите.