Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Община Благоевград непрекъснато инвестира в развитието на образованието. Само преди дни стартира поредният важен проект с първа копка за изграждане на нова сграда към Детска градина №8 "Вечерница“ в града. Не само ще се изгради нова постройка, но е предвидено и нейното пълно оборудване. Ще бъдат ремонтирани и три училища – Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", Трето ОУ "Димитър Талев" и Пето СУ "Георги Измирлиев".
Община Благоевград не се ограничава само с инвестиции в подобряване на материалната база, но и в осигуряването на модерно и съвременно оборудване. Целта на общинското ръководство е и да подпомага по-добрата квалификация на учителите, както и да мотивира учениците към повече знания. От няколко години се провежда надпреварата за „Най-добро училище” в община Благоевград. Децата показват знания в различни области, накрая жури ги оценява и класира.

Информация за номинирания:

Стара Загора има четири иновативни училища, в които преподавателите обучават децата по модерни и по-близки до учениците програми. Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, Основно училище „Кирил Христов“, Начално училище „Димитър Благоев“ и Частно основно училище „Елин Пелин“, както и Средно училище „Васил Левски“ – град Гълъбово са сред носителите на титлата.
Иновациите в образователната методика са съгласувани с педагогическите съвети и родителите. Те обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището.
Преподавателите разработват и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението, организират по нов или усъвършенстван начин обучението и образователната среда, използване на нови методи на преподаване.

Информация за номинирания:

Морският град Бургас от години има силни позиции в сферата на иновациите в образованието. Общината инвестира много както в ремонта на училищните сгради, така и в оборудването с таблети на децата в детските градини, така и за въвеждането на модерно образование с иновативни подходи в основното и средно образование. Бургас е на челно място с най-много иновативни училища. В града се разкри и изцяло нова Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Общината в Свищов осигури модерни и здравословни условия за обучението на децата в училищата. Освен, че сградите на СОУ „Николай Катранов”, СОУ „Димитър Благоев”, СОУ “Цветан Радославов” и ОУ “Филип Сакелариевич” бяха обновени по европроект, ръководството на общината инвестира и в иновации и в добри преподаватели. Учителите в Свищов казват, че образованието е на високо ниво. Едно от училищата в града - СОУ „Николай Катранов“ например се нарежда сред 25-е в страната по ниво на подготовка на учениците. Подобни са данните и за другите училища - СОУ „Цветан Радославов“ и СОУ „Димитър Благоев“.

Информация за номинирания:

Училище в Разград въведе час по мислене. Първокласниците в училище „Васил Левски” всеки месец имат по пет дни в месеца, в които се впускат в необичайно приключение. Традиционният урок, в който учителката обяснява, а учениците попиват знания е заменен с час по дизайн мислене. В него по един час в продължение на цяла седмица децата сами си организират мисия. В нея те могат да са архитекти, изследователи, парти-агенти и каквото се сетите. Имат за задача да научат как се организира проектантско ателие, как се измисля сграда, да я построят и представят пред класа. Може да идат на пътешествие до полюса, да опитомят делфин или да организират карнавал с маски, като този във Венеция. Важното по време на мисиите е, децата сами да изберат какво искат да направят, да се организират в екипи и заедно да планират и реализират идеята си. Общината работи по обновяването на школските сгради.

Информация за номинирания:

Две училища в Гоце Делчев са обявени за иновативни - ПМГ „Яне Сандански“ и Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Математическата гимназия залага на новаторски колектив.
Иновативните училища са училищата на бъдещето. Те предлагат качествено образованието чрез въвеждане и разработване на иновативни методи в съдържанието и организацията на обучението, използват нови и модерни подходи на преподаване, оформят по нов начин образователната среда, учебният процес и управлението на администрацията си, организират и разработват по нов и по-лесно достъпен начин учебното съдържание, учебните програми и планове.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

Правец е известен и с иновативното училище, което поддържа. ОУ Васил Левски в града използва „Умни ритми“ за повишаване потенциала на учениците и техните възможности за обучение, развитие и реализация. Идеята е всички деца да бъдат активни и въвлечени в учебния процес постоянно, да се повиши мотивацията им, да се насърчи позитивното общуване, работата в група. Със системата „Доджо“ се осъществява връзката между класната стая и семейството.
Общината инвестира както в учебната база на заведенията за деца, така и в привличането на добри и креативни преподаватели.

Информация за номинирания:

Средно училище „Васил Левски“ в Девня придоби съвсем нов облик, благодарение на проекта за енергийна ефективност. Пълното саниране на училищната сграда включва поставяне на външна изолация и нова дограма. Старият паркет е подменен с ламинирани подови настилки, монтира се и ново осветление, интерактивни дъски и т.н. Училищният двор има и нова ограда. Също така, с нови шкафчета се сдобиха в началото на учебната година децата от първи до седми клас. В тях те могат да държат на сигурно място вещите, които ще им трябват през седмицата. Обновяването на материално-техническата база на училището е един от основните приоритети на кмета Свилен Шитов в областта на образователната инфраструктура. По този начин общината изпълнява ангажимента си по проекта за професионално образование в СУ„Васил Левски“.

Информация за номинирания:

Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Челопеч получи статут на иновативно училище още при първото обявяване на конкурса миналата година. Името на иновативното училище е „X,Y,Z”- обяснява директорката Весислава Панджерова. Учениците „учат чрез правене”, опити и преживяване, чрез проектно-базирано обучение, 3D принтер, програмиране на робот и по-широко използване на информационно-комуникационните технологии за създаване на помагало по математика от учениците.