Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Казанлък - градът, изпълнен с неповторимия аромат на маслодайната роза, обгърнат с тайнствата на древната тракийска цивилизация, потънал в свежа зеленина и цветове. През май и юни Казанлък привлича гости от всички краища на света с провеждания повече от 100 години Фестивал на розата, посветен на красотата, богатството от традиции, на ритуалите „Розобер" и „Розоварене". Кулминацията на всеки Празник на розата е Карнавалното шествие. Пъстри колони, предвождани от Царица Роза, преминават пред хилядите граждани и гости в прослава на Божественото цвете. В града се намира единственият на Балканите Музей на розата с над 15 000 експоната, свързани с розопроизводството. Казанлъшката Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство, е шедьовър на античността с изключителните си стенописи.

Информация за номинирания:

Навръх 3 март старозагорци отново изминаха пътя-поклон до хълма „Бранителите на Стара Загора“ в шествие с националния флаг. 300-метровото знаме беше носено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града. По повод 141 години от Освобождението на България, трикольорът се издигна на "Самарското знаме" - символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град по време на Руско-турската война. Книга със стихотворения на тема „Аз съм българче“ издадоха учениците от 3.в клас на Средно училище „Иван Вазов“ в Стара Загора. В нея са събрани творбите на тридесет и двама ученици. На 3 март децата раздаваха от своята книжка на участниците в паметното шествие. В празник на българския дух, красотата и веселието се превърна и 21-то издание на Фестивала на маскарадните игри, който се проведе на 9 март в Града на липите. Над 800 участници от цялата страна представиха характерните обичаи на своя край и наричаха за здраве и берекет през годината. В Стара Загора пристигнаха групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Фестивалът се организира от Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Младежки общински съвет, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев – 2005“.

Информация за номинирания:

Видин отпразнува вълнуващо националния празник и освобождението на града от турските нашественици. Тържеството започна от село Иново, където има паметник на румънските войни, загинали за освобождението на Видин през 1878 година. С шествие, водено от деца, облечени в четнически униформи, видинчани преминаха през центъра на града и спряха на площад „Бдинци”. Историческа възстановка на събития, станали в града преди 141 години, събра очите на деца и възрастни. Мъже от исторически клубове в Стара Загора, Плевен, Самоков пресъздадоха посрещането на руските войни, предаването на сабята на главнокомандващия турския гарнизон на руския генерал Боревски. Видин е инициатор в създаването на живи мартеници. И тази година 750 ученици от всички училища на Видин изобразиха с телата си назъбена стена от крепостта „Баба Вида” – туристическата забележителност на Видин. На централния площад „Бдинци” те се подредиха с червени и бели тениски и така образуваха жива мартеница, която бе поздравът към видинчани по случай Баба Марта. Живите мартеници се наблюдават и запечатват на снимки от 15-тия етаж на сградата на общината. Една от най-значимите забележителности на града, пазител на българския дух, е крепостта “Баба Вида”, намираща се на брега на Дунав и опасана от ров с вода. Това е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България. Архитектурни паметници с историческо значение са турският конак, джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу, “Кръстатата казарма”, църковните храмове, Видинската митрополия, сградата на стопанското епархийско училище, Синагогата.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

За да съхраним във времето българския дух и да завещаем патриотизма на бъдещите поколения народът ни не забравя всяка година да окаже почит към родните ни писатели, поети и революционери. Град Свищов е родното място на автора на емблематичния образ на Бай Ганьо - видния наш творец Алеко Константинов. Сърцето на Алеко се пази в стъкленица в бащиния му дом. Също така, и този път свищовлии не пропуснаха да поднесат цветя пред паметника на Щастливеца за 156 годишнината от рождението му през януари. В крайдунавския град се намира и сградата на първото българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови", което впечатлява със своята архитектура. На сцената на красивия малък амфитеатър пък ежегодно се провежда фестивала на античното наследство "Орел на Дунава". А манастирът в Свищов е бил убежище за Левски и място, където Филип Тотю отсяда при преминаването на Дунава. Днес тук може да видим прочутата чудотворна икона на Света Богородица.

Информация за номинирания:

Панагюрище е град с неповторима атмосфера и дух. Съчетал в себе си богато културно-историческо наследство, възрожденски дух и модерна инфраструктура. Градът е съхранил забележителни архитектурни и исторически паметници, уникални артефакти, постижения в културата, танцувалното и певчески изкуства, фестивалният туризъм. Гостите посещават местността „Оборище“, Историческия музей, Дудековата къща, Тутевата къща, Къщата музей Райна Княгиня, Панагюрското златно съкровище, Световния шампионат по фойерверки за Купата на град Панагюрище.

Информация за номинирания:

В северните поли на Троянския балкан се намира третият по големина манастир в България - Троянският. Още от средата на 18 в. в него функционирало килийно училище, в което получили образованието си видни духовници, като Йосиф Соколски и Онуфрий Габровски. В Троянската света обител е създаден първият монашески революционен комитет от архимандрит Макарий – един от най-бележитите духовници на Възраждането. Манастирът е бил и убежище на хайдути и революционери. В близост до него се намира "Тайната къща", в която се е укривал Апостола. Община Троян прави всичко възможно тя да бъде опазена и е готова да окаже съдействие на собствениците, за да спаси къщата от разруха. В центъра на Троян се намира и Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - с уникален макет на троянската занаятчийска чаршия от 19 век, автентична грънчарска и бъкличарска работилница. Тук място намира и Архитектурен комплекс „Нунки“– с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

Елена е едно китно балканско градче в България. Сгушено в полите на Балкана, съхранило и до днес будния си възрожденския дух. Гостите на града, едва стъпили в Елена, са завладени от атмосферата, която ги пренася векове назад в миналото, обгръща ги жизненост и спокойствие, предразполага ги за гостоприемството на балканджиите.
За градчето Елена никой не е водил война, макар доста конфликти да е изнесло на плещите си. Градът Елена не е описан от Омир, но много летописци, поети и писатели са го оставили завинаги в страниците на историята, защото е запазил българския дух за нея. Градът Елена има собствен дух и облик. Запазил е и традицията на приготвянето на прословутия еленски бут - деликатес, заради който хиляди българи и чужденци посещават града и се дивят на красотите му.

Информация за номинирания:

Белоградчик се слави с прословутите Белоградчишки скали. Днес, разхождайки се в района на Белоградчик, не е нужно голямо въображение, за да се разпознаят в скалите „Ученичката“, „Мадоната“, „Монасите“, „Гъбите“, „Мечката“, „Орелът“, „Адам и Ева“ и мн. др. На малката площ на общината са разположени 5 природни забележителности и част от биосферен резерват: централната група на Белоградчишките скали, пещерата „Магура”, пещерата „Венеца”, водопадът „Бела вода”, Боров камък, резерват „Чупрене”. Това райско кътче на България се слави с кристално чист въздух и предлага прекрасни възможности за излетен, вело, пещерен, конгресен и винен туризъм, алпинизъм, лов и риболов, спорт, астрономичски наблюдения и естествено уютни кътчета за отдих.

Информация за номинирания:

В полите на Родопите, сред живописната Пещерска котловина прорязана от Стара река, е разположен град Пещера. Тук пещерата „Снежанка” си съжителства с гордо извисяващите се красиви скали на „Стенето”. Една от най–светлите страници от културната история на града в епохата на Възраждането е Пещерската архитектурно–строителна школа. Нейните строители са сътвори¬ли най–хубавите паметници на монументалната архитектура в Тракия в това число и в Пещера – църкви, манастири, чешми, къщи, училища, читалища, кули и др.
В града има 40 архитектурни обекта, обявени от НИПК и Министерството на културата за архитектурни паметници с местно значение. Реставрирана е античната и средновековна крепост „Перистера”, която привлича туристи от страната и чужбина.