Конкурс "Кмет на месеца" за септември на тема "Кулинарна дестинация"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Видинският панаир е изпълнен с кулинарни изкушения на жителите и гостите на града.
Турският локум, чевермето и палачинките са любими на малки и големи. Тази година сърби от Княжевац пък предлагаха „бел муж” – интересно ястие от сирене. Община Видин влага ресурс и усилия за превръщането на събитието в началото на септември във вълнуващо преживяване за посетителите.

През декември пък в крайдунавския град се провежда фестивала „Бъдник”. Той се организира от общината и обществения фонд „Читалища”. По време на празника видинчани месят обредни хлябове и правят гозби на площада, като целта е да бъдат показана и съхранени традициите в приготвянето на коледната трапеза.

Информация за номинирания:

Два дни в средата на лятото се посвещават на "Празника на черешата", който е свързан със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Програмата му включва изложба-базар на череши и черешови произведения, конкурс за най-едра череша и много други прояви свързани с вкусния плод. В програмата на празника е включена и кулинарната надпревара „Череши в кухнята“, в която гости са известни личности, а кулинари се състезават, кой ще приготви най-вкусно ястие с плода. Събитието е с над 120-годишна история и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил.

Информация за номинирания:

В средата на лятото в село Гавраилово се провежда фестивала „Златна праскова“. В програмата му са включени изложби и състезания свърани съз златистия плод, дегустация на различни сортове от плода както и демонстрация как се прави сладко от праскови. Местните се състезават и в конкурса най-добре поддържана прасковена градина. По време на празника се провеждат дискусии и лекции за състоянието на овощарството в страна, проблеми и нови възможности пред младите фермери.Организатори на проявата са Община Сливен, Министерството на земеделието, храните и горите, кметството и читалище „Слънце 1928” в Гавраилово, Института по овощарство в Пловдив, Организацията на производителите на праскови и Националната служба за съвети в земеделието.

Информация за номинирания:

Автентични ястия се популяризират на Кулинарен фестивал в село Васил Друмев. Ароматните гозби привличат стотици, а всеки участниците трябва да представи най-малко по две ястия, приготвени на жар. Сред състезателните категории са най-атрактивно приготвяне на храна на жарава, най-добре аранжирана трапеза, най-добре поднесено ястие и най-интересна рецепта. Отличия има също за най-малкия и най-възрастния готвач. Сръчни майсторки приканват гостите на фестивала да се докоснат до автентичния вкус на току-що изпечен зелник, задушен пълнен заек, вкусна яхния от домашна кокошка, дъхави баници, сладки баклави, ребра с булгур и много други гозби с неподправен вкус. Оранизатори са кметството и читалището в село Васил Друмев, а фестивалът се финансира чрез Общински фонд „Култура“, с подкрепата на Община Шумен и местна фирма.

Информация за номинирания:

В средедата на октомври в гр. Ямбол се провежда кулинарният празник „Есенна ямболска трапеза”. Неговите основни цели са популяризиране на традиционните ястия от богатата ямболска кухня и продължаване на кулинарните традиции между поколенията.
Тутманик, имамбаялдъ, тиквеник, зеленчукова мусака, катми, сладко от сини сливи и много други домашно приготвени гозби се състезават в конкурса. Освен вкусови качества и оригиналност при поднасяне на ястията, изискване е те да бъдат придружени с точните им рецепти.
Празникът се организира от Народно читалище „Зора-1945” и Съюза на пенсионерите 2004-Ямбол, с финансовата подкрепа на Община Ямбол.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Eдин от най-колоритните празници в страната Български фестивал на сливата всяка година събира стотици хора от цялата страна, които идват в Троянския Балкан, за да се насладят на една традиция с вкус и настроение. Празникът се провежда ежегодно в края на месец септември с многобройни посетители дегустатори и участници в конкурса за най-добра троянска сливова ракия. Местните смятат, че ако има много сливи и ракия, идната годината ще е плодородна. Празникът на сливата протича с пищни шествия и банкети. По време на сливовите дни празнуващите веят знамена с изрисувани сливи и шеговити надписи: „Да не остане слива неодрусана!” и „Сливи за смет не даваме!”. През 2017 г. за гостите на Фестивала отново са подготвени изненади и богата, разнообразна програма – както музикална, така и кулинарна. Фестивалът ще се проведе от 22 до 24 септември. Събитието традиционно ще се проведе в Троян и в с. Орешака, в Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ), от чиито зелени морави празникът се заражда в далечната 1993 г. Традициите се пазят и до днес и всяка следваща година се развиват и организаторите добавят по нещо ново и различно.

Информация за номинирания:

Община Кирково организира Фестивал на чушката в началто на септември. С него общината иска да популяризира отглеждането на традиционната българска чушка. Районът е най-големият производител на червена капия в Кърджалийско. През последните години площите се увеличават, като има заявен интерес и към отглеждане и на сорт камби. По време на фестивала на площада в града има открити щандове на местни производители, представящи традиционни ястия от чушки и художествени предмети и сувенири. Провежда се кулинарен кокнурс „Най-вкусна домашна лютеница”. Всеки участник може да се представи с различни видове домашно приготвена лютеница, която се оценява по четири критерия - цвят, вкус, мирис и плътност. Фестивалът протича с много кулинарни изнендаи, шоу и музика за малки и големи. Тази година празникът бе на 9 септември.

Информация за номинирания:

В Севлиево ежегодно се провежда Празник на тиквата през октомври. На площада пред местния Дом на културата се редят изложби на тикви с причудливи форми. Провеждат се състезания за най-голяма тиква и кулинарен конкурс за най-вкусно ястие от тиква. По време на празника се приготвя и изяжда най-големият тиквеник, чиито размери нарастват с всяка година. Празникът протича с открити работилници, павилиони с формата на тикви , където ще се предлага печена тиква и други кулинарни тиквени специалитети, състезания с тиквени гондоли и светлинно шоу.

Информация за номинирания:

С много музика, кулинарни игри, забавления и изненади е изпълнена програмата на Празника на горнооряховския суджук, който се провежда всяка година в началото на юни. Сцена на празнични изяви е парк „Градска градина”. Всяка година гостите на празника и почитателите на горнооряховския суджук от цялата страна се увеличават. За всичките си издания през годините Празникът на горнооряховския суджук е посетен от над 50 000 души, изядени са близо 10 тона суджук и са изпити около 30 000 литра бира. Празникът е съпътстван от кулинарни игри, викторини, суджукарско надиграване, а за най-добрите има и награди. За доброто настроение на посетителите се грижат самодейци и фолклорни състави.

Информация за номинирания:

Община Тетевен ежегодно организира Празник на тетевенската саламура през юни. В празничните дни утвърдени тетевенски готвачи демонстрират на живо магията при създаването на традиционната тетевенска саламура, а с автентични рецепти за приготвяне на рибни ястия се включат кметствата от с. Рибарица, с. Черни Вит, с. Гложене, с. Голям извор, с. Дивчовото и др. Правят се демонстрации на стари начини за улов на риба и на зарибяването на р. Бели Вит. Дава се възможност на представителите на местния туристически бранш – хотелиери и ресторантьори, да участват с рибарска кухня и да презентират своите продукти и услуги, с което се цели поставянето на своеобразна местна туристическа борса. Фолклорна програма и много настроение съпровождат празника.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

И тази година Царево бе домакин на най- вкусното и весело събитие по Южното ни Черноморие – Рибен фест 2017.
На 9 септември гостите и жителите на града имаха възможност да опитат най-вкусната рибена чорба, приготвена лично от кулинарния гид на фестивала Ути Бъчваров. Миди с ориз специално за всички гости бяха приготвени от шест отбора по шест оригинални рецепти.
За доброто настроение на публиката се погрижиха музикантите от група „Сигнал“, „Бандата на Пецата“ и Йорданис Агапитос. А освен богатата програма, посетителите опитаха вкусна храна и разхладителни напитки от баровете на пристанището.

Информация за номинирания:

Три дни град Елена ще посреща любители на известния надлъж и нашир еленски бут. За празника на еленския бут, което е и шесто поредно издание, организаторите „заковаха“ датата 28 октомври. В съботния ден ще е кулминацията, но празникът започва още от петък, та чак до неделя, тъй като трябва да се опита от всичко що е останало от прасето.
Три дни ще има за всекиго и от всичко по нещичко. Пъстър, весел, с много изненади и кулинарни изкушения, състезания и фолклорни изяви очаква своите гости Празникът на еленския бут.
Неговите организатори – община Елена и Местен съвет по туризъм с партньорството на Ротари клуба в града канят мало и голямо, отблизо и далеч да вкусят не само от уникалния деликатес, но и да се докоснат до традициите на балканджиите, които поддържат живо чувството им за произход.

Информация за номинирания:

Разнообразие от мидени и рибни специалитети опитаха жителите и гостите на Каварна в рамките на три фестивални дни на „ХIV миден и рибен фест – Каварна 2017". Фестивалът се проведе от 1 до 3 септември в морския град. Кулинарният гуру шеф Иво Петков демонстрира своите техники, приготвяйки вкусни морски ястия, а каварненките разкриха своите тайни семейни рецепти с морски дарове.
За хлапетата имаше творчески работилници, в които се забавляваха, докато творяха на морска тематика.
За доброто настроение на гостите на фестивала се погрижиха Миро, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, както и Тони Димитрова.

Информация за номинирания:

Хиляди гости и жители на Златоград уважиха тазгодишният празник на чевермето. Над 160 хайдушки чевермета на открито бяха завъртяни от майстори.
Празникът се провежда за четвърта година и придобива все по-голяма популярност, представяйки на гостите на града приготвянето на чеверме като туристическа атракция. В специално аранжирани дворове като от преди век сръчни родопчанки показаха как се приготвят традиционните златоградски гозби.
Проявата бе посветена на 240-годишнината от рождението на златоградския закрилник Делю хайдутин.

Информация за номинирания:

За 14-та поредна година крайдунавският град Тутракан бе домакин на празника на кайсията. Тази година събитието се проведе на 30 юни. Традиционно на този ден се събират всички производители на кайсии от региона, тъй като именно този плод е сред традиционните овощни видове в региона.
Проведе се изложение на различни сортове кайсии, имаше и конкурс за най-добър кайсиев плод, най-добра кайсиева ракия, най-вкусен кайсиев сладкиш и сладко от кайсии.
Избрани бяха принц и принцеса „Кайскийка 2017“, а за малчуганите, организаторите бяха предвидили атрактивни игри и много забавления.