Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

На 25 км. югозападно от Габрово, сред уникална природа и характерен релеф е разположена най-голямата старопланинска поляна Узана. Тук се намира знакът за географския център на България.

Узана заема обширни части от старопланинската област със средна надморска височина 1120 м., като на отделни места достига до 1400 м. Наличието на 8 ски писти с различна трудност и разнообразието от хотели, почивни станции и хижи превръщат местността в предпочитан зимен курорт.

Информация за номинирания:

Само на около 20 километра от град Кюстендил се намират трите ски писти в Осоговската планина. Цените са символични в сравнение с големите ски центрове. Пътят е добър и се почиства редовно. Ски пистите в Осогово са в непосредствена близост до базата на планинските спасители.
Ски писта "Осогово " е с висока степен на трудност и е подходяща за напреднали скиори. Оборудвана е със система за изкуствен сняг и се обработва ежедневно със снегоутъпкваща техника. За любителите на силните усещания ски пистата е осветена за нощно каране.
В съседство се намира "шейнарската писта". Тя е дълга 1300 метра, но наклона е по-малък, което я прави подходяща за не чак толкова напреднали скиори. Ски пистата минава през живописна борова гора.
Ски писта "Людмил Янков" е със средна степен на трудност, но е подходяща и за начинаещи скиори. Оборудвана е със система за изкуствен сняг, обработва се ежедневно със снегоутъпкваща машина и е осветена за нощно каране.
Ски писта "Людмил Янков" разполага със ски и сноуборд гардероб.

Информация за номинирания:

В планината Витоша над София са обособени няколко зони за каране на сноуборд и ски. Ски и сноуборд център „Алеко“ е най-старият в България и най-посещаваният на Витоша. Надморската височина е около 1800 м.
Витоша е идеално място за няколкочасова ски и сноуборд почивка за всеки гост и жител на София. Пистите са разнообразни, а ако лифтовете да се използват с една обща карта – това е страхотна възможност.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Самоков е град с модерен облик, съчетавайки в своето развитие историческо наследство, култура, спортен дух и прелестите на обкръжаващата ни природа. Разположен е живописно в северните поли на Рила планина. В общината се намира Боровец - първият курорт на Балканите с над 120-годишна история, традиции и дух в четири сезона. Комплексът предлага възможности за практикуване на всички видове зимни спортове, съчетани с високо качество на обслужване, модерни съоръжения и оборудване.
На Меча поляна, на 1720 метра надморска височина е разположен туристически комплекс. Курортът носи името на най-високия връх в тази част на Рила – Мальовица. Все още тази част не е цивилизована по съвремените комерсиални стандарти и може да се нарича тихо райско кътче. Има хотел, писти и влекове. Ски гардероб и всичко най-необходимо за зимните спортове. Там снежната покривка се задържа сравнително дълго

Информация за номинирания:

Една от най-добрите писти у нас за ски бягане и биатлон се намира на 22 километра от Троян. Курортен комплекс Беклемето е разположен на 1300 метра надморска височина и в непосредствена близост до Национален парк „Централен Балкан“.
Там има 3 писти за спускане, обслужвани от влекове. Снегът в района се задържа около 170 дни годишно, благодарение на което и след края на активния туристически зимен сезон е възможно да бъдат карани ски и сноуборд.

Информация за номинирания:

Ски-писта Старина е разположена на 1680 метра надморска височина в местността Старина край СПА столицата на България Велинград. Много е удобна за туристите, тъй като се намира на 50 метра вдясно от шосето Юндола – Белмекен, разполага с паркинг. Освен удобния път и инфраструктура, вече има ски-гардероб, ресторант, конна база и кафене. Дължината на пистата е 280 метра, а разликата във височините е 50 метра.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

Курортен комплекс „Семково“ е перлата за ски в Ковачкия дял в Югозападна Рила. Намира се на 17 километра от град Белица, на около 1600-1750 метра надморска височина. Комплексът е разположен на широки поляни, обграден със смърчови и борови гори.
Семково има седем ски писти с обща дължина от 4 км, обслужвани
от осем ски влека. Пистите покрай курорта са с малък наклон и са относително лесни и подходящи дори и за начинаещи любители на белите спортове. От Семково тръгват много маркирани туристически маршрути, като по-интересните от тях са до Вапския
циркус и Вапските езера – намиращи се на около 2,30 часа път, Полежанския циркус и Сухото езеро - на 1,30 ч., и Скалишкия циркус и Скалишките езера, до които преходът трае два
часа и половина. Община Белица полага големи усилия, за да развива както зимния туризъм, така и целогодишния.

Информация за номинирания:

Община Чепеларе развива туризма в три обособени центъра – курорта Пампорово, град Чепеларе и съставните села на общината. Ски зоните в Пампорово и Чепеларе предлагат най-добри условия за скиори и сноубордисти, както и условия за усъвършенстване на ски или сноуборд техниката при напредналите. Освен това районът не е лавиноопасен. Пистите са хомологирани – с право за провеждане на международни състезания. Районът е с по-мек климат и по-голям брой слънчеви дни. Не е силно презастроен и е запазил своя чар. Хиляди любители на планината, еко пътеките и фенове на белите спортове избират общината в Родопите за своята ваканция.

Информация за номинирания:

Ски зона "Връх Ком" край Берковица привлича любителите на ските от Северозападна България. Курортът се намира в Западна Стара планина. Пистата е с дължина около 1,5 километра. Тя се спуска от Малкия Ком (1959 м), има два ски влека. Двете хижи в близост са с общо 134 легла, чайна с топли напитки и храна, скиорна и ски-училище. Има ски-влек е с дължина 800 метра. Пътят до местността е 15 км, асфалтиран и добре поддържан.