Конкурс "Кмет на месеца" за юли 2019 на тема "Спортно лято"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Децата на Стара Загора ще имат безплатни летни занимални. За поредна година общината предлага на хлапета и ученици идеи как полезно и приятно да прекарат свободно време чрез безплатни разнообразни занимания и прояви през лятната ваканция. Младежите могат да се занимават с наука, изкуство, спорт. Ще има беседи на различни теми, състезания, демонстрации, дискусии. За децата, които искат да спортуват, клубовете по лека атлетика, карате, спортна гимнастика, бадминтон, плуване, баскетбол, волейбол, скокове на батут и спортна гимнастика, тенис на корт, стрелба, художествена гимнастика и тенис на корт организират безплатни занимания.

Информация за номинирания:

Тренировки по 11 вида спорт за деца от 5 до 18 години предлага Столична община през лятото. Програма "Ваканция – лято 2019” дава шанс на малчуганите в София да прекарат интересно и забавно лятото. Малките и по-големите могат да си изберат да тренират баскетбол, волейбол и плуване. В Спортен комплекс Зона Б-5, парк Възраждане, пък, желаещите могат да избират между мини и плажен волейбол, щафетни игри, лека атлетика, тенис на маса, народна топка, различни видове баскетбол, футбол и бадминтон. Програмата предвижда още и туризъм в Южния парк или на Витоша. Различни турнири и организирани събития за ученици има и в 12 столични училища.

Информация за номинирания:

За поредна година Община Благоевград и спортните клубове организират безплатни занимания за учениците през лятната ваканция. Те стартират на 1 юли и ще продължат до края на месец август.
В инициативата са включени различни видове спорт като баскетбол, плуване, художествена гимнастика, футбол, спортна стрелба, лека атлетика, естетическа гимнастика, самбо, спортна гимнастика, тенис на корт, шахмат, кикбокс, ориентиране и лека атлетика.
Тренировките за съответния спорт ще се провеждат в помещенията, ползвани от спортните клубове. В спортен комплекс „Пирин“ ще се водят заниманията по спортна гимнастика, кикбокс, футбол, лека атлетика, естетическа гимнастика, самбо, а плуване -в закрития басейн в кв. „Еленово“. Спортната стрелба ще бъде на стрелбището на ул. „Антон Чехов“ 1, художествената гимнастика – в салона на III ОУ. Баскетбол ще има и в IV ОУ „Димчо Дебелянов“, а тенис – на кортовете в парк „Бачиново“.
В летните спортни занимания участие могат да вземат всички ученици от 1 до 12 клас. Не е необходимо предварително записване на желаещите.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

300 деца от Силистра ще прекарат ваканцията в интересни занимания в летните клубове по интереси. Детските школи и кръжоци са 14 на брой, а групите в тях наброяват 44, съобщават от кметството в крайдунавския град. Организатор на летните занимания е местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Клубовете започват работа през юли и ще работят до края на август. В тях ще се тренира плуване, ветроходство, тенис, гребане, стрелба, самоотбрана, йога и шахмат. Любителите на сървайвъра ще участват в скаутски експедиции, а малките артисти ще се занимават с хип-хол, латино танци, приложни изкуства и рисуване. За работа в детските школи са привлечени специалисти от спортните клубове в града. Летните клубове ще бъдат посещавани от деца на възраст от 8 до 18 години.

Информация за номинирания:

Занимания за деца в летните месеци организират 8 учебни заведения, културни институции и спортни клубове в община Троян, съобщи кметът Донка Михайлова. Дейностите с децата ще бъдат в периода 1 юни до 31 юли. СУ „Св. Климент Охридски“, НУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Христо Ботев“, ОУ „Васил Левски“, с. Орешак, ОУ „Васил Левски“, с. Борима и др., и Център за подкрепа за личностно развитие ще провеждат занимания по интереси в сборни групи. Дейностите се финансират от делегирания бюджет на съответната институция. В ЦПЛР дейностите ще бъдат организирани в полудневни групи.

Летни дейности ще предлагат и НЧ „Наука-1870“, детският отдел на библиотеката, младежкият духов оркестър, спортните клубове.

Работата с децата включва лятно четене, приложни дейности и изкуства, плуване, куклен театър, спортни игри, дейности сред природата, фотография, киномания и други.

Информация за номинирания:

Общинският летен лагер в село Панагюрски колонии край Панагюрище отвори врати на 1 юли. Лагерът е под мотото „С усмивка и бодрост ние спортуваме, рисуваме и творим сред природата”. На няколко смени децата ще могат да се забавляват през юли и август. Програмата включва дейности, насочени към усъвършенстване на двигателната култура на децата и учениците, опознаването и опазването на природата, умения за общуване и взаимно уважение. Броят на лагеруващите в първата лагерна смяна е 68 деца. Втората смяна е под мотото „Сред природата – здрави, бодри и вдъхновени“. Тя включва разнообразни дейности, въздействащи върху физическото здраве на децата, формиране на уважение и любов към природата, толерантност към другите, чувство на отговорност и умения за работа в екип. Третата смяна в общинската база „Ученически лагер“ в село Панагюрски колонни е с мотото „Лятна спортно-танцова академия в планината“. Тогава децата ще имат много спортни състезания, турнири, туризъм, развиване и усъвършенстване на екипната работа.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

В средата на юни, с инициативата "Плувно лято" стартираха летните занимания за децата от община Банско, организирани от местната администрация. Своето начало ще поставят и школите по музика и по изобразително изкуство. На по-късен етап децата и учениците от общината ще могат да избират къде да изкарат своята ваканция - Кръжок „Сръчни ръчички”, Клуб „Кулинарни традиции”, Клуб „Занимателни, логически и образователни игри”, Клуб „Народни танци”, Клуб „Роботика”, Клуб „Спортни игри”, Клуб „Туризъм”, Клуб „Лято без наркотици”, „Клуб на добрата вест, Детска полицейска школа. Традиционно над 700 деца се записват за програмата и посещават повече от една от занимателните форми. Летните занимания са напълно безплатни за децата и учениците от общинските детски градини и училища.

Информация за номинирания:

Момчилград и тази година стартира "Плувно лято 2019". Десетки деца и родители се събират на басейн "Дамбалъ" за плувния курс, който се организира за шеста година от общината. "Един от нашите приоритети е развитието на масовия спорт. И това не е случайно, защото името на Момчилград е записано не само в българската, но и в световната история на спорта", казва кметът на Момчилград Сунай Хасан. По думите му младите момчилградчани имат потенциала на бъдещи шампиони. 
"Плувно лято 2019" ще продължи един месец и за участие в него са се записали 110 деца от цялата община на възраст от 6 до 11 години. Заниманията се провеждат от квалифицирания инструктор по плуване Янко Станков. Община Момчилград е осигурила медицинско лице, което присъства на всяка една тренировка.

Информация за номинирания:

Община Белица и Народно читалище „Георги Тодоров-1885” организират спортни мероприятия за децата през лятната ваканция под надслов „На гости при баба и дядо”. Наред с образователните дейности като уроци по английски език и със занимателните образователни игри се дава възможност на учениците да спортуват на обновения и ремонтиран градски стадион. Най-желаният спорт е футболът, но децата могат да практикуват още лека атлетика, федербал, народна топка и тенис на маса. Заниманията, които са напълно безплатни, са в периода от 1 юли до 15 август. Съвместната инициатива на общината и читалището се провежда за шеста поредна година.