Конкурс "Кмет на месеца" за юни на тема "Летни фестивали"

Общини с население над 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Казанлък привлича гости от всички краища на света с провеждания повече от 100 години Фестивал на розата. Кулминацията е Карнавалното шествие – пъстри колони, предвождани от Царица Роза, преминават пред хилядите граждани и гости на града в прослава на майслодайното цвете. За 12-и пореден път в дните на розобера в Казанлък се организира и Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“. В ранните утрини на празника всички участници са поканени на розобер в розовите градини, за да се докоснат до аромата и насладят на красотата на красивата казанлъшка роза дамасцена.

Информация за номинирания:

Най-мащабното театрално събитие у нас - Международният театрален фестивал „Варненско лято“, се провежда всяка година в Морската столица. "Селекционирани български спектакли" държи във фокус театралните постижения на българска сцена през актуалния сезон. Международната селекция представя многообразие от сценични форми и водещи тенденции от Европа и света. Също така градът събира над 200 деца и младежи от България, Италия, Еритрея, Германия, Северна Македония, Сърбия и други страни в международния фестивал за медийно изкуство „Арлекин“. Той дава поле за изява на младите хора от цял свят, които се занимават с изготвяне на игрални и документални филми, анимация, радиопредавания и свои канали в интернет. Освен това певчески състави и танцови групи представят във Варна културата и фолклора на арменската, влашката, гръцката, ромската и турската общност на национален фестивал на етносите „България за всички“. Тук се провежда и двудневен фестивал на уличното изкуство с артисти, музиканти, приложници от България, Южна Африка и Великобритания. Графити майстори от близо и далеч покриват огражденията на Дупката с впечатляващи изображения.

Информация за номинирания:

Хиляди любители на българските традиции и обичаи събира Врачанският Балкан в края на юни на фолклорният събор „Леденика“, организиран от община Враца. Участие в него вземат групи и изпълнители на фолклор от различни етнографски области на България. Кулминацията е пресъздаването на автентична Северняшка сватба. И тази година гостите на Събора се потапят в магията на нестинарските танци, безспорна атракция е надиграването между 9 фолклорни клуба, с над 200 участници от Враца, София, Козлодуй и Мездра. Новите акценти в програмата са демонстрации на народни борби, в които участие ще вземат национални и европейски шампиони, и конкурс за автентични народни носии.

Общини с население между 20 и 50 хиляди жители

Информация за номинирания:

Поморие е градът с най-много слънчеви дни в годината и най-дългата плажна ивица на българското Черноморие. Градът привлича туристи и с многото си фестивали. В началото на сезона се състои фестивалът на православната музика “Св. Богородица - Достойно есть” - хорове и вокални ансамбли от България, Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, Румъния и Беларус си дават среща, представяйки се в отделни певчески категории. Често за изданията на събитието специално пристига чудотворната икона на Света Богородица и привлича хиляди миряни, желаещи да й се поклонят.
Международния детски фестивал „Корабът на изкуствата” е още едно любопитно събитие. То обединява деца от различни държави и дава сцена на всеки талант, желаещ да се изяви.
В разгара на лятото се състоят празниците “Море от Вино”. „Опияняващите” дни включват десетки концерти и изложби, осигурени са забавления както за най-малките посетители, така и за възрастните.

Информация за номинирания:

Самоков пази традициите на местните хора и показва наследеното от дедите ни на много празници. Гостите на града имат възможността да се потопят в магията на родната култура, кулинария и традиции като присъстват на фестивалите, включени в Културния календар на общината:
Фестивалите „ПРАЗНИК НА РИЛСКИЯ ЗЕЛНИК” – месец юни, село Бели Искър, „БОБ ФЕСТ” – месец септември, село Радуил и „ДАР ОТ ПРИРОДАТА” – месец август, село Говедарци се провеждат в селата в общината, които са запазили своята самобитност и автентичен облик, както и характерните за всяко населено място бит, култура и традиции. Всеки участник в тези фестивали може да се върне назад във времето към българските корени с автентичния фолклор – песни, танци, носии, с уникалните традиционни ястия и екологично чиста храна, с различните обичаи. Фестивалите „МАГИЯТА НА РИЛА ПЛАНИНА” – месец юни, и „БОРОРОК”- месец август се провеждат в курорта Боровец - най-старият и най-голям планински курорт.

Информация за номинирания:

За шеста поредна година Севлиево бе домакин и съорганизатор на Националния фестивал „Семе българско”. Производители от цялата страна показват продукцията си в рамките на няколкодневния форум. В рамките на фестивалните дни фолклорни състави забавляват гостите. Новата инициатива "Дом за семена" отправи предизвикателство като всеки, който пожела, може да остави и вземе за своите градини, семена от български сортове в специално монтираната инсталация в парк „Казармите“. Севлиево е домакин и на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна...”. Конкурсът е посветен на големия български глас Борис Машалов.

Общини с население под 20 хиляди жители

Информация за номинирания:

В Белоградчик събитието, което привлича ежегодно по над 10 000 посетители, е фестивалът "Опера на върховете". В града усилено подготвят четвъртото му издание, което ще се състои през втората половина на юли. Скалният град ще привлича туристи и с два нови фестивала - фестивал на духовите оркестри, като за участници се канят и състави от Сърбия и Румъния и фестивал на електронната музика. Също така в средата на юни по традиция в града пристигат хиляди народни певци, музиканти и танцьори от цяла северозападна България за участие във фолклорния съобр „От Тимок до Искър”. Той е най-старият във Видинска област, първото му издание се е състояло през 1968 година.

Информация за номинирания:

Тутракан се слави като малката културна столица на Дунав, защото освен величествените залези, историята, традициите и духа, там се провеждат забележими фестивали, които привличат гости от страната и чужбина.
„Огненият Дунав” е най-мащабното и най-очаквано събитие от малки и големи, от местни жители и гости от далече, част от пъстрата културна палитра на Община Тутракан.
В рамките на 4-5 дена сцените на Тутракан са изпълнени с концерти, спектакли, песни и танци. Гости и почитатели се наслаждават на тематично различни вечери с красива гледка от величествената река Дунав, на брега на която е разположена амфитеатралната сцена в Крайдунавски парк. Освен многото музика, фестивалът предлага за децата забавни игри, рисунки на асфалт, фейс арт, за всички със спортен дух- символично преплуване на река Дунав, гребане с рибарски лодки, улов на риба, атрактивно състезание по греда над водата, а за страстните кулинари - конкурс за най-вкусно приготвена рибена чорба и рибно барбекю.

Информация за номинирания:

Котел привлича приключенци от цялата страна с Фестивала на килима и с Фестивала на носията в Жеравна. Общината пази традиции, които се предават от поколение на поколение. Всяка година в Котел се стичат хиляди гости за фестивала „Етноси, багри и котленски килими“ през юни. В него участват много професионални фолклорни ансамбли и самодейни състави от цялата страна.
Общината съдейства и за Фестивала на носията в Жеравна. Той привлича все повече гости заради условията всички да са в носии и да не се ползват мобилни телефони.