Конни гонки събраха хилядна публика край Брусарци

  • 28 април 2019, 12:55
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium kone brusarci 1

За четвърта  поредна година в деня преди Великден общината в Брусарци събра хората от района на атрактивни конни състезания, съобщиха от общината. В състезанието се впуснаха 70 коня – работни и полурасови, които участваха  в гонки и надтегляния. Някои от състезателите бяха дошли от Шумен и Търговище. Сред конете бяха и животните на  кмета Наташа Михайлова – ДаДа и Макс. Миналата година кобилата и Месечинка бе сред първенците. На това състезание тя бе представена с нов собственик – мъж от село Мокреш, община Вълчедръм.

Близо 35 коня се надпреварваха  в 3 гари  - от 1200 до  2000 метра. Ездачите им са от района и страната. Тежковози  теглиха  шейни, натоварени с ж.п. траверси.

Късно следобеда наградите на победителите връчи кметът Наташа Михайлова. Жури с главен съдия Генади Величков определи по три от най-бързите и най-силните коне. В гонката до 2000 м първи бе ДаДа, а Макс се оказа най-силен в надтеглянията. Той изтегли на 25 метра шейна, натоварена с 2 тона бетонови траверси. Общината бе осигурила купи и парични премии. Мобилни бирарии повшиха градуса на настроението – стотици се наредиха на опашка за кебапчета и бира.

Конете са много популярни и обичани в района на Брусарци, обясни кметът. Общината превръща надбягванията в традиционни – ще ги организираме всяка година преди Великден.