Консултант на Стив Джобс е ментор на варненски студенти

  • 18 май 2019, 16:37
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 18 %d0%b1%d0%b8%d0%b9%d0%bb

Световноизвестният финансов съветник и инвестиционен мениджър Лари Бийл бе сред гостите на дипломирането на бакалаврите и магистрите от факултет „Международна икономика и администрация“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. По време на тържествената церемония той връчи дипломите на петимата пълни отличници на випуска.

По-късно се проведе и среща на Лари Бийл с водещи фирми от Варна и региона по темата „Менторството - малка инвестиция, голяма възвръщаемост“. Представители на над 20 компании от  IT сектора, пътното и сградното строителство, химическата индустрия, услугите, банки и др. с интерес изслушаха разказа му за създаването и развитието на предприемаческа среда в Силициевата долина и за модела на менторство на талантливи студенти и стартъпи. Финансовият съветник очерта и напредъка на студентите от магистърската програма по предприемачество, на които е един от менторите.

„Споделяме разбирането, че е важно да създадем и развием среда, в която младите хора да останат и да се чувстват добре в България – да работят, да печелят и да се развиват. Ролята на образованието и бизнеса е да ги подкрепят и да вярват в техния успех“, заяви президентът на ВСУ доц. д-р Красимир Недялков. Той връчи на Лари Бийл почетния плакет на университета за принос в развитието на новия образователен модел и създаването на подкрепяща

предприемаческа среда за младите хора.

В понеделник предстои защитата на проектите на студентите от първата в страната магистърска програма по предприемачество – съвместен проект на ВСУ и Българския предприемачески център. Проектите са за създаване на бизнес предприятия, които ще бъдат представени пред български и чуждестранни инвеститори. Член на журито ще е и Лари Бийл.

Лари Бийл работи повече от 50 години като финансов съветник и инвестиционен мениджър. Възпитаник на университета Станфорд, той развива собствения си бизнес в Силициевата долина, а днес помага на млади предприемачи по целия свят да направят същото. Бил е консултант и на основателя на Apple Стив Джобс. Основател е на Фондацията за междукултурно и инвестиционно управление и на Българския център по предприемачество.