Копие на храма „Александър Невски” строят в с. Джигурово

  • 17 май 2017, 11:55
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium alnevski

Умалено копие на храм-паметника „Александър Невски” в столицата градят в санданското село Джигурово. Новата църква на селището е с уникална архитектура и е с площ от почти 300 квадратни метра.

„Няма друг такъв храм в региона. Всички ще се гордеят с него, щом го отворим. Вече завърши грубият строеж, поставихме и кръста най-отгоре. Но сега започва нашата голяма битка, тъй като ще ни трябват още финансови средства, за да довършим започнатото”, заяви кметът на населеното място Тодор Тетимов.

Преди 7-8 години местните хора поели инициативата за построяването на нова света обител. Работата обаче започна едва през октомври миналата година. Но с помощта на събраните пари строителството приключи за малко повече от 6 месеца.

„Помогнаха ни много дарители, както и община Сандански, и Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. Ще ни трябват над 100 000 лева, за да успеем да изпълним мисията си, но вярвам, че ще успеем, защото няма по-важно нещо от гродеж на молитвен дом”, убеден е кметският управник на село Джигурово.

В селището има само гробищен храм, който обаче е малък и не отговаря на нуждите на местните жители. А и е много далече от населеното място, възрастните хора не могат да стигат до него. Новата света обител, която ще носи името "Свети свети Петър и Павел", е в самия център на селото, на метри от сградата на кметството. Храмът ще е на два етажа. Сега започва набирането на финансови средства за довършителни работи, за изографисване, за олтар и царски двери, за църковна утвар, за всичко, което е нужно на един православен храм.

„Вярваме, че ще се намерят добри хора, които ще ни помогнат , за да сбъднем мечтата си и да имаме голям и уникален храм, който ще е е като по-малък брат на „Александър Невски” в София", казват жители на населеното място.