Корнелия Маринова оглави новосъздадения Обществен съвет за защита от домашно насилие

  • 20 май 2016, 10:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 eb3d 021a

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова бе избрана за председател на Обществения съвет за превенция и защита от домашното насилие. Той бе създаден на общо събрание на 19 май, на което присъстваха представители на 27 институции в града. Сред учредителите бяха областният управител Ирина Митева и зам.-областният управител Георги Терзийски.


В ръководството влизат Снежанка Алексиева, директор на Регионална дирекция за социално подпомагане, д-р Магдалена Петракиева отДържавна психиатрична болница, и Весела Цанкова, председател на Сдружение граждански инициативи и доставчик на социални услуги. За секретар е избрана Мая Василева, началник отдел в общината.


На форума бяха приети правила за дейността на Съвета. Сред целите на организацията са ограничаване на домашното насилие, създаванена устойчив модел на партньорство между заинтересованите институции, запознаване на гражданите и жертвите на домашно насилие със Закона за защита от домашното насилие и помощта, която могат да получат. Не без значение е обществената подкрепа и окуражаване на скритите жертви.


Общественият съвет ще се събира веднъж на два месеца или при  възникване на необходимост. Решението за създаване на такъв съвет бе взето на конференция с участието на евродепутата Мария Габриел в края на февруари.


Конференцията бе част от националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!"


България неотдавна подписа т.нар. "Истанбулска конвенция", която е първият правно обвързващ инструмент, насочен специално към насилието над жените и домашното насилие. Тя определя задължителни минимални стандарти за превенция и борба с насилието срещу жени и домаш ното насилие, за защита на жертвите, за санкциониране на извършителите.