Коронавирусът изплаши и малкото село Капитановци

  • 23 септември 2020, 11:10
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium desislava kapitanovci  1

Десислава Венелинова е кмет за втори мандат на село Капитановци, община Видин. В селото постоянно живеят 987 души, но през лятото броят им се увеличава със 150 – 200 души. Коорнавирусът изплаши жителите му, но животът полека-лека започна да се възвръща, твърди кметът.

 - Г-жо Венелинова, в селата обикновено мерките срещу ковидпандемията не се усещат. Хората си работят сами по градините и нивите, не се страхуват от зараза. Така ли е в Капитановци?

 - Капитановци се намира само на 4 км от Видин и това, което бе характерно за града, не ни подмина и нас. Имахме няколко семейства и жена под карантина. Те се завърнаха от чужбина и си дойдоха с инфекцията. Имахме семейство от пет души с положителен тест, което престоя 14 дни под карантина. Всички следяхме да не излизат от дома си, ние им носехме нужните продукти за храна, оставяхме ги пред вратата им. От коорнавируса се разболя и свещеникът ни – отец Архим. Жена му е медицинска сестра и му донесе заразата. Но никой не беше с тежки симптоми, слава богу, и всички оцеляха. Но всичко това предизвика страх, малка паника имаше.

 - Секна ли движението до Видин? Всеки ден много от съселяните ви ходят на пазар – едни продават продукция от дворовете си, други купуват.

 - И това движение секна. От Капитановци до пазара на Видин разстоянието е по-малко отколкото от някои от кварталите на града до същото тържище. На изхода на селото към Видин имаше КПП и хората не можеха да се движат, когато си пожелаят. Проверяващите пускаха само хора, тръгнали на лекар или да се снабдят с лекарства. Преди за килограм сол се ходеше до града, сега не.

 - От затишието на живота пострада ли селският бизнес?

 - Само собствениците на единственото ни кафене понесоха загуби, тъй като то бе затворено. В селото имаме три магазина за хранителни стоки, които увеличиха оборота си. Понеже продукти от Видин не се купуваха, купуваше се всичко нужно от тези магазини. Собствениците ги зареждаха много добре, така че нищо не ни липсваше.

 - Как се отрази пандемията на културния живот, селото е известно със характерни събори и фестивали?

 - Отложени бяха всички планирани прояви. На Свети Дух е съборът на селото, когато си идват местните от страната и чужбина. Тази година нямахме такъв събор. Пропуснахме и фестивала  „Дунав и Тимок нас ни свързват“. За него посрещахме гости от Сърбия и Румъния.

 - Капитановци е близо до Дунав мост 2, гостуването на румънци в Капитановци и от селото в селата около Калафат бе оживено. То продължи ли?

 - Не. Защото разходите за пътуване се увеличиха. В пътуващите с до 50% от местата си автобуси билетът поскъпна двойно. Сега се иска отрицателен коронатест и нашите хора избягват да се изследват. Връщайки се оттам трябва да прекарат 14 дни под карантина. Не виждам и румънци да идват в Капитановци.

 - С какво местните ще запомнят това мъртво време?

 - Беше мъртво, вече не е, животът се възвръща. Хората разбраха, че не е толкова страшно. Прибираме реколтата от градините и лозята.

 - Как общината във Видин се намеси в живота на хората през тези трудни дни?

 - Никак. Общината е зле финансово. Не се направи ремонт на нито една улица, на кът за отдих. Няма пари. Ние събираме пари помежду си за  ремонт на храма ни. Куполите са изгнили, защото ламарините са на 130 години. Нужни са ни 16 500 лв. Досега сме събрали 6000 лв.

 - Дойдоха ли си хора от Видин и страната да прекарат карантината в Капитановци?

 - Имаме такива случаи. Но по-интересно е засилването на имотния пазар. В дните на карантината в Капитановци се продадоха 10 къщи. И досега всеки ден идват кандидати за селски къщи и ме питат кой продава. Едно семейство си купи терен, сега виждам, че вече си строят къща.

 - На какви цени се продават къщите?

От 15 до 100 000 лв. По 15 000 лева са по-старите. Една новоизградена къща с басейн и градина се продаде за 100  000 лв.