Коронавирусът не е страшен, дезинфекцирайте дома и ръцете си с етанол

  • 11 март 2020, 17:16
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%826

Кметът на Кула д-р Владимир Владимиров е завършил Висшия медицински институт в Плевен. Работил е в болницата в родния си град, завеждащ е на Филиала за спешна медицинска помощ в Кула. Кмет на Кула от 2011 г. Разговаряме с него за опасността от коронавирус и как хората да се пазят и по улиците на градове и село, и у дома си.

- Д-р Владимиров, Кула е далеч от градовете със заразени с коронавируса, има ли все пак паника от новата болест?

- Кула е далеч от София, Плевен и  Габрово, но по главната улица на града всеки ден преминават много автомобили с регистрация от Италия, Сърбия и други страни. Всички, влизащи у нас през ГКПП „Връшка чука”, минават през Кула. Някои от пътуващите спират в града да пият кафе, да си купят нещо за закуска. Досега нашите хора не се притесняваха от чужденците, те нищо лошо не са ни направили, но  през последните дни  се стряскат. Ами ако ни донесат заразата?  На пръв поглед животът в града тече нормално, външно притесненията не личат. В магазините има стоки, никой не се запасява с храни. В единствената ни аптека маски няма. Но в действителност не е така. Аз направих една анкета сред служителите на общината дали се притесняват от вируса или не. От всеки четирима души трима отговориха, че не са спокойни и мислят как да опазят себе си и семействата. Общината взе мерки, които се изразяват в четирикратна дезинфекция на открити повръхности в детската градина и училището, в социалния дом за стари хора, в общината, където влизат граждани за услуги. Не сме затворили нито детската градина, нито училището, но затегнахме филтъра. Имаме строг контрол и на влизането в общината, спряхме всички масови прояви, особено с деца. Говорим повече и за значението на личната хигиена.

- Това е като кмет, а като лекар какви притеснения имате?

- По-спокоен съм, защото знам, че това е вирус, който отминава. Човекът има имунитет, не се подава на всяка зараза. А и вирусът мутира, сегашният е нов щам. Убеден  съм, че го е имало и в миналото. Очаквам скоро да се появи ваксина срещу него. Смятам, че ще премине.

- Говори се много за личната хигиена. Тя само с миене на ръце ли ли се изчерпва?

- Не, но започва с тях. Ръцете трябва да се мият с топла вода и сапун много пъти на ден. След измиване трябва да се поливат леко с етанол. Това е течност, създадена от етилов спирт в различен концентрат. Най- полезна е концентрацията от 70 до 90 процента. 90-процентовият е способен да убие вируса. Освен ръцете, с него трябва да се трият и бравите на вратите, масата за хранене, повръхностите на бюрото. Стаята трябва да се проветрява често – със свежия въздух нахлува кислород, полезен за дишането. Полезно е да се изпие и една ракийка с кисело зеле или туршия, които съдържат много витамини.

- Как хората да разпознаят дали са заразени с коронавируса?

- Не могат да разпознаят. Едва когато вдигнат висока температура и изпитат дихателна недостатъчност, разбират. В гърлото има боцкане, смъдене, има липса на апетит. Но това са симптоми и на други болести. При такива случаи трябва да търси личния си лекар. Най-добре е лекарят да дойде в къщи след обаждане по телеофна. Но не зная как това може да стане при 1000 – 1500 записани пациенти.  Спасението е само двама-трима да имат тези симптоми.

- Как хората да се отансят с домашните си любимци – котки, кучета?

- Спорно е дали котките и кучетата са преносители на вируса. Най-големият преносител са парите – по тях той прилепва механично. Но да се върнем на домашните любимци. Не е препоръчително да се къпят всеки ден, защото може да се разболеят. Тяхната обмяна е по-различна от човешката, всеки трябва да познава биологията на своето животно. Да си го извежда както досега. В никой случай не бива да го изхвърля на улицата заради страх от зараза.

- Какъв е съветът ви към хората, какво да правят през тези дни?

- Да знаят, че няма нищо страшно. Но да бъдат отговорни към себе си и околните. Да изпълняват указанията за поведение в къщи и на работа и училище. Сега е нужна повече самодисциплина.