Край Варна построиха трети кораб за холандска компания

  • 23 май 2019, 19:42
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 23 %d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b13

Името „Lesse“ получи на официална церемония в кораборемонтния и корабостроителен завод „на МТГ „Делфин“ край Варна поредният плавателен съд, поръчан от холандската компания Baggerbedrijf de Boer - Duch dredging“. Той е саморазтоварваща се драга за поддръжка на плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища.

Проектът му е подобрена версия на вече построените тук „Албатрос“ и „Махури“ за същата холандска компания. Корабът е оборудван с най-новата електронна система за позициониране, проучване и изпълнение на драгажни работи. Позволява драгиране до 30 м дълбочина, а хамбарът му има вместимост 2300 куб. м.

„Поздравявам и инвеститорите, и изпълнителите – от българска и холандска страна, чието партньорство доказва на практика отличните взаимоотношения между нашите държави, но и между побратимените градове Варна и Дордрехт. Пожелавам на екипа на МТГ „Делфин“ да работи все така активно и да имат много поводи за кръщаване на нови плавателни съдове“, каза кметът Иван Портних. Освен него на церемонията присъстваха заместникът му Пейчо Пейчев, зам.-ръководителят на посолството на Нидерландия у нас Петер ван Флийт, кметът на Дордрехт Ваутер Колф.