Крепост кани на рицарски турнир и средновековни гозби

  • 17 май 2017, 09:15
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 17523513 347469818988342 1475346777521677091 n

Автентични средновековни гозби и атрактивен лов с грабливи птици. Това са само част от атракциите, които са подготвили в археологически комплекс „Калето“ в Мездра за предстоящия Фестивал на средновековните традиции, бит и култура. Ежегодният форум събира в железничарското градче десетки сдружения и стопани на исторически обекти в страната, които с възстановки, костюми и кулинарни изделия пренасят гостите в духа на Средновековието.

Тази година фестивалът обещава да поставя кулминации в досегашните си прояви и ще изненада туристите с безброй любопитни атракции и преживявания, каза управителят на комплекс „Калето“ Димитър Павлов. Той издаде, че за първа година във фестивала ще се включат гости от Късноантична и средновековна крепост „Туида” в Сливен. Те ще демонстрират пред посетителите в Мездра обучение на ловна птица.

„Казват за българите, че са се раждали на кон и с лък в ръка и всеки от тях е притежавал дива птица за лов. Нашите предци са конен народ и соколите са били спътници в ежедневието им, те са ловували не само с познатите ни оръжия - копие, лък, аркан, хрътки, но и с грабливи птици. Ако през Античността царската птица е орелът, то европейското Средновековие превръща сокола в атрибут на аристокрацията. Ловът със соколи е пренесен в Европа от азиатските номади и активно влиза в ежедневието на кралските дворове”, разказа Димитър Павлов.Той допълни, че това е било най-любимото развлечение почти на всички царски особи, боляри и духовници. Те дори взимали своите хищници със себе си, когато ходели на богослужение, а птиците си хранели в манастири.

Гости от Авитохол във Варна пък ще представят на фестивала българите от ранното Средновековие - техните бит, култура, въоръжение и снаряжение, поселищата им от юрти, номадското им ежедневие, начин на живот и храната им. Ще има също разкази на пътешественици, реплики на саби, копия, лъкове, стрели и брони. Гостите на фестивала ще имат възможност да изучат тънкостите на стрелбата с традиционен рефлексен лък по стари техники, възродени от майстори на стрелбата с лък от кон.

Освен всичко описано домакините обещават въздухът да бъде наситен със средновековна музика и аромати на древни гозби. Всички, разбира се, ще са предрешени в доспехи на благородници. Фестивалът започва в събота от 10,30 ч. и продължава до късния следобед в неделя.