Крепостта Лютица получи целево финансиране за разкопки и проучване

  • 23 юни 2016, 14:46
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 f62c 0420

„Мраморната Цитадела на Калоян”, както още е известна крепостта Лютица край Ивайловград, заедно с още 5 туристически обекта в Хасковска област ще получат целево финансиране от Министерството на културата. Средствата ще бъдат отпуснати с цел проучване и консервация на 5-те обекта през 2016-а година.


Срокът за подаване на заявления за финансиране на туристическите забележителности изтече на 11 април, след което документите на кандидатстващите обекти бяха разгледани от комисия. Археологическите забележителности от Хасковска област се класираха във Втора група с още 20 обекта от цялата страна.


Съгласно договор за съвместна дейност от 26.05.2016 г. подписан между община Ивайловград, в лицето на Кмета на общината г-жа Диана Овчарова и Национален исторически музей, представляван от проф. Божидар Димитров ще бъдат осъществени археологически разкопки на терена на крепостта Лютица, съобщиха от кметството в родопския град.


От своя страна Община Ивайловград отпуска средства в размер на 10 000 лева за археологическо лято 2016 на крепостта Лютица. Тази седмица вече започна и ремонтът на пътя до археологическия обект, като се очаква, след целия комплекс от тези дейности, подобно на вила „Армира” и крепостта "Лютица" да привлича хиляди туристи през новия туристически сезон, каза кметът на Община Ивайловград г- жа Диана Овчарова.


„През изминалия мандат положихме много усилия и работихме за популяризирането на реставрираната вила „Армира”, за да се превърне тя в чудото на България и успяхме! Днес, всички сме свидетели на непрекъснатия поток от туристи, който ни залива.


През следващите 3 години и половина, ние с екипът ми ще работим за популяризирането на Средновековната крепост „Лютица”, допълни тя. Точно преди година, по предложение на Диана Овчарова правителството взе решение, с което предостави за управление обекта на Община Ивайловград за срок от 10 години. Това даде възможност на администрацията да търси варианти за реализирането на още един обект и да го превърне в нова туристическа атракция. „Чувството, което те обзема, когато посетиш Лютица не може да бъде усетено никъде другаде. Това е истинска цитадела на българския дух”, смятат тези, които са посетели това уникално място.


Със забележителности като „Армира” и „Лютица” Ивайловград има потенциал да конкурира като туристическа дестинация дори градове като Атина и Истанбул, твърдят специалисти от туристическия бранш.