Община Кресна се намира в Югозападна България, част е от общините на Област Благоевград. Разположена е в южната част на Кресненския пролом, по двата бряга на река Струма. Оттук минава най-краткият път от столицата за съседна Гърция - първокласното международно шосе Е-79 и жп линията София-Кулата-Атина. Град Кресна е главен административен център на общината и отстои на 144 км южно от София.

Община Кресна е богата на природни обекти и забележителности - резерватът “Тисата”, защитената местност “Моравска” в Малешевската планина, пясъчните сипеи “Мело”. На 18 км югоизточно от Кресна, в Пирин планина, е разположена изключително красивата курортна местност “Сини връх” - изходен пункт за туристически маршрути.

Край Кресна се намират останките на антично селище, за което има сведения, че към IV век вече е било християнски център с епископство. В района са открити и останки от римски път, който е свързвал Егейското крайбрежие с градовете край Дунав.

Село Долна Градешница (5 км южно от град Кресна) е известно с лековитите си минерални извори. Край село Горна Брезница се намират защитените местности “Буйна” и “Кучкарника” с естествени находища на вековни, над 300-годишни чинари.

В центъра на село Влахи се намира и Влахинският чинар, който е на повече от 500 г. и е обявен за природен паметник.

Влахинска река със своите няколко малки водопада е една от най-атрактивните реки за рафтинг в България. На десетина минути от центъра на селото, на приток на реката, е разположен 200-метровият впечатляващ Влахински водопад.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

19 октомври

КОНТАКТИ

2840 Кресна

ул.“Македония” 98

Тел: 07433/22 82; 23 60

www.kresna-bg.com