Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети! ~ Николай Хайтов

  • 15 септември 2020, 07:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium capture2

На 15 септември 1919 г. в пловдивското село Яврово е роден българският писател, драматург, и публицист Николай Хайтов, известен със сборника си "Диви разкази". По негови сценарии са създадени филмите "Козият рог", "Мъжки времена", "Краят на песента", "Дърво без корен", "Орисия", телевизионните сериали "Семейство Калинкови" и "Капитан Петко войвода".

Филмът „Воевода“ от 2017 е основан върху разказа „Румена войвода“ от Николай Хайтов.

Носител е на Димитровска награда за проза, на Националната литературна награда „Йордан Йовков“ (1995) и на Вазовата награда за литература (1997). Избран е за академик през 1997 г. от Българската академия на науките. През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. 

Николай Хайтов е обвиняван многократно в присвояване и опити за присвояване на чужди произведения. Писателят почина на 30 юни 2002 г. в София.

Ето и някои от най-емблематичните негови цитати:

„Левски е еманация на българщината в най-висшата ѝ форма“.

„Едно е да ти се иска, друго е – да можеш, а пък трето и четвърто да го направиш.“ (из разказа „Мъжки времена“)

„Главата ми да отсекат, пак ще викам: „Да живее България!'“

„Преговорите за влизане в Европейския съюз да се водят не на колене, а равноправно и при зачитане на собствените национални интереси. За проявените рецидивисти следва да бъде установен специален наказателен режим, а „правата на човека“ да не се превръщат в средство за масово тиранизиране на мирното население.“

„Единственото ми агрегатно състояние е Националист!“

„Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети!“

„Орлиците се ловят с живо месо, а не с мърша!“ (из разказа „Сватба“)

„Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна.“ – в интервю от 1993 г.

„В една зверилница, толерантност означава смърт.“

„Изтървем ли България, изтървали сме всичко.“

"Прасето си е прасе: то не мисли какво да посее, а какво да изяде." (из "Диви разкази")