Кристалина Георгиева награди старозагорски "Самаряни"

  • 14 декември 2013, 12:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52ac46589ecb7

Символичен подарък от българския еврокомисар Кристалина Геортгиева получиха от старозагорското сдружение "Самаряни" за своята инициатива да награждават всяка година най-благородните постъпки.


"Подарявам ви едно камилско седло, което получих преди време от бедуини, за да продължавате за водите хората около вас през пустинята на злото към оазисите на доброта", заяви в специалното си видеобращение българският представител в еврокомисията.


Традиционната годишна награда "Добрият самарянин" заслужи фамилия с щедро сърце, учредена преди три години от сдружението.


 

Историята на един сирак - Румен Христов, и неговите благодетели, семейство Стоеви, прилича на коледна приказка. Преди няколколко години леля Мария, която много пъти е помагала на сираците от социалния дом в Хасково, среща уплашеното момче. Румен току-що е навършил пълнолетие и е освободен от детския дом. Кандидаства в Тракийския университет в Стара Загора, но нито има някакви средства да учи, нито къде да се подслони. Мария и съпругът и Стойчо, техният син Николай и снахата Аничка, които живеят в Града на липите, подават ръка на отчаяния сирак.


За да не се чувства унизен и подтиснат, че получава даром парите и подкрепата, предлагат на Румен да помага отвреме-навреме в кухнята на малкото кафене на Стоеви в Стара Загора. Така самотното момче, окрилено от помощта на своите благодетели, завършва висшето си образование и вече работи. Сега Румен знае,че има два дома – в Хасково и в Стара Загора, които винаги са отворени за него. Ще бъде с тях и на Коледа, когато по традиция във всяко семейство празнуват заедно.


"Не мисля, че сме направали кой знае какво добро, просто помогнахме на Румен в труден момент", заяви скромно Мария, която получи голямата награда - бронзовата статуетка "Добрият самарянин" от името на фамилията. Тя е убедена, че ако има повече хора с добри сърца, съпричастни към страданията на другите, животът и на страдалците и на самите благодетели ще бъде по-лесен.


Голямата награда на общността "Добрият самарянин", определена чрез гласуване във Фейсбук, бе присъдена на старозагорката д-р Соня Вътева, изправила на крака сина си Григор след тежка травма от лавина в планината. Всички номинирани за добротворство през годината, общо 15 , получиха специален плакет.


От сдружението пък връчиха на шефката на регионалния исторически музей Светла Димитрова копие на статуетката "Добрия самарянин", за да се пази за поколенията.


Голямата награда на общността "Добрият самарянин", определена чрез гласуване във Фейсбук, бе присъдева на старозагорката д-р Соня Вътева, изправила на крака сина си Григор след тежка травма от лавина в планината. Всички номинирани за добротворство през годината, общо 15, получиха специален плакет.