Кристо на 84 г.

  • 13 юни 2019, 07:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium sdut new york city 2012 christo in 20160905

13 юни е рожденият ден на един от най-известните български творци Христо Явашев – Кристо. Той е роден на днешната дата през 1935 г. в Габрово. 

Българинът е популярен с опаковането на гигантски и култови сгради.

Роден в Габрово, емигрирал през 1957 г., Кристо не се завърна в родината си, но винаги подчертава, че е роден в България.

Христо Явашев е от стар разградски род. Негов дядо е акад. Анание Явашев - учен, преводач, учител, обществен и културен деец, народен представител и секретар на Третото велико народно събрание. Бащата на Кристо - Владимир Явашев е инженер, работил в текстилната фабрика "Принц Кирил" в Габрово. След национализацията Владимир Явашев е обявен за враг на народа и вкаран в затвора.

Христо Явашев учи История на изкуството в Художествената академия в София. След емигрирането през 1957 г., след като Съветският съюз унищожава Унгарската революция, повече от 40 години живее и работи в Ню Йорк.

Днес творчеството на Кристо е фактор в 140 музея в света. Съпругата му, французойката Жан-Клод, оказва голяма подкрепа на твореца. Работи с него до последно, до 18 ноември 2009 г. умира от мозъчен кръвоизлив. Силната връзка между тях се създава и от това, че са родени на една дата, в един и същи час. 

Истинската слава за Кристо и жена му идва, когато двамата затварят централната улица "Висконти" в Париж. Правят стена от варели с бензин, а барикадата има за цел да накара хората от Запада да се почувстват разделени като берлинчани. Протестът обърква движението в Париж, а медиите сравняват Явашев с Дьолакроа и Балзак. Кристо става международно известен със своите пространствени художествени инсталации.

Неговите най-известни творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. Кристо и Жан-Клод опаковат култовата "Вила Боргезе" в Рим, паметниците пред катедралата и "Ла Скала" в центъра на Милано, островите в Маями, Понт Ньоф. Вдигат километрична завеса в Колорадо, обвиват скалите на австралийския бряг.

Творбите му стават все по-мащабни и са свързани не само с опаковане. Изкуството му се категоризиракато Environmental Art, изкуство на средата. Всичките му работи съществуват временно, невъзможно е да се запазят. Произведенията му не са обект на продажба - не се представляват от агенции и не са свързани с дарения и реклами. Доходите му са единствено от скиците и подготвителните чертежи за негови работи, които се ценят и се продават за големи суми.

Произведенията на Христо Явашев са се превърнали в академични дисциплини, а самият той е заслужил носител на титлата "Доктор хонорис кауза" на университета в Провиданс. През 1973 г. е номиниран за "Оскар" за най-добър късометражен документален филм. През 2004 получава награда за цялостно творчество в областта на съвременната скулптура от Международния скулптурен център в Хамилтън, САЩ.