Кризата свали надниците на гурбетчиите от Кърджалийско в Гърция

  • 14 юли 2015, 15:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 577e4b33 23ac 6da3

Преди даваха по 25 евро на ден, а сега по 20 евро, разказва жена от крумовградското село Аврен, била на работа за месец-два в Гърция. Тя уточнява, че ако се намали още надницата, никой няма да отиде да работи в земеделието в южната съседка. „Наистина преди години наши земеделски производители отиваха на гурбет в Гърция, надницата на ден стигаше 35-40 евро, хората бяха доволни, но сега се отказват, защото заплащането е по-ниско, стига 20-25 евро”, споделя кметът на крумовградското село Аврен Димитър Антонов.


Той пояснява, че по-различно е в туризма. „От района на Аврен повече от 15 г. хора работят в сферата на обслужването - в хотелиерския и ресторантьорски бизнес, предимно са на остров Иос. Казват, че са доволни, няма бавене на заплати, преди дни пак една група замина”, допълва кметът на граничното село.


Болката му е, че няма поминък в Източните Родопи. „Тютюнът при нас падна драстично. От 150 т. преди години, сега в с. Аврен едва ще стигнем 25 т. Много от младите работят навън - Англия , Франция, Германия”, продължава Антонов, който само преди месец е бил в Гърция.


„Съседите не живеят зле, най – ниската пенсия там е 350 евро, а цените на някои  хранителни продукти като захар пилешко месо са по-ниски  от българските, цената на  агнешкото е изравнена с нашата. Ние сме по-зле, трябва да си оправим нашите проблеми и най-вече да има работа, оттам и по-добри доходи, защото селата ни се изпразниха, няма ги младите”, споделя с болка кметът на Аврен.


Не са малко родопчаните, които са на сезонна работа в Гърция, но засега не се връщат масово. „Каквото и да говорим - гръцка криза, проблеми в южната съседка, но нашите доходи са винаги по-ниски. Българите ще бъдем добре, когато гърците дойдат да работят у нас, а ние отиваме да пазаруваме от тях. Сега е точно обратното”, коментира Христо Хариев, кмет на село Чакаларово в граничната община Кирково. Той потвърди, че хора от района работят в Гърция, окопават памук, берат плодове, гледат животни, друга част гледат  възрастни и болни. „Наистина има спад в надниците, но пак там вземат повече отколкото тук”, категоричен Хариев.


Казва, че не са малко родопчани, които са на сезонна работа в Гърция, но засега не се връщат масово.Гръцка фирма „Seке” от Ксанти  бави старта за изграждане на цеха за преработка на тютюн в Кирковско. Преди близо година фирма „Seке” от Ксанти е закупила терен от 30 дка в Кирковско. Това е бившият Военен ученически лагер в село Подкова. Сделката е финализирана и е на стойност близо 130 хил.лв. /4 лв. на кв. м/.   Намеренията са да бъде изграден цех. При последното посещение в началото на тази година гръцкият инвеститор е съобщил, че иска да направи първата копка в края на март или април, но досега такава не е факт, коментират в Кирковско.


От фирма „Seке” са обяснили, че проектът за изграждане на фабриката за преработка на тютюн е готов и строително- монтажните дейности  ще бъдат в рамките на 5-6 месеца т.е. в началото на тази есен цехът да отвори врати. Заявките са били първоначално да бъдат наети около 150 работници.  


Гръцката фирма е със сериозни намерения, защото в края на 2014 и  началото на 2015 г. за първи път стъпва на пазара в граничния район и също изкупува суровина от реколта 2014, обясняват от община Кирково. Кметица на с. Подкова Севинч Исмет споделя, че през зимните месеци  съседите от Гърция били наели помещение за преработка на тютюн. „Това беше временно, но хората си получаваха всеки месец парите, нямаше забавяния. Засега обаче никой не говори за изграждане на новия цех, явно проблемите в Гърция спират временно продължаването на проекта”, допълни още г-жа Исмет.


По непотвърдена информация, фирма „Seке” от Ксанти е тютюнева  кооперация с държавно участие. Към момента е трудно да се каже какво количество тютюн ще се преработва в цеха в Подкова. Ако цехът заработи, той  ще бъде първата голяма  и сериозна инвестиция в Кърджалийско след отварянето на ГКПП ”Маказа – Нимфея” през септември 2013 г.


„За нас това е много важна тази  инвестиция, защото безработицата в общината е голяма. Много хора са на гурбет в Западна Европа - Германия, Испания, Англия. Надяваме с отварянето на  фабриката една част от хората да се върнат към традиционния поминък - тютюнопроизводството, защото през последните години има сериозен отлив”, обяснява кметът на Кирково Сали Рамадан. А община Кирково е сред общините в България произвеждала най-голямо количество ориенталски тютюн преди години.