Кръстю Лафазанов получи награда в родната си Варна

  • 23 май 2019, 20:11
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 23 %d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8

На тържествена церемония във Фестивалния и конгресен център в навечерието на 24 май за 27-и път клуб „Отворено общество“ - Варна, отличи личности и общности, които оставят ярка диря в съвременната история на морската столица. Наградата „Учител на годината“ получиха трима Десислава Темелкова - преподавател по география и икономика в МГ „Д-р Петър Берон“, Веска Янакиева – директор на ДГ №8 „Христо Ботев“ от 34 години, и Тонина Тонева – млад преподавател по български език и литература на ученици от V до VII клас в Средното училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“.

Традиционната годишна награда „Море“ тази година е за детската школа по ветроходство към яхтклуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“. Целогодишно там се обучават между 35 и 55 деца на възраст от 6 до 19 години в четири ветроходни класа. В най-значимите проекти на клуба през последните 5 години са обхванати повече от  300, множество са извоюваните призови места и републикански титли.

Наградата „Херман и Карел Шкорпил“ бе присъдена на Наско Якимов – създател на едно от най-старите издателства в България – „Славена“. Проф. Христина Групчева получи наградата за „Граждански принос в медицината и здравеопазването“. Тя е действащ офталмолог и учен от световна величина, безспорен лидер в областта на офталмологията в България и е новият директор на Очната болница във Варна. Президент на Европейския борд по офталмология, ръководител катедра по Очни болести и зрителни науки, заместник-ректор „Научна дейност“ в МУ – Варна. Член на Британската асоциация по контактна корекция, координатор на Международния съвет по офталмология, член на Съюза на учените в България, доктор по хирургия на Университета в Оукланд, Нова Зеландия.

Наградата за „Граждански принос в образованието и науката“ е за проф. Пламен Илиев – ректор на ИУ – Варна. С усилията на неговия екип се постигна мащабно разширяване и модернизация на университетската материална база, развитие на спорта и културната дейност. Бяха създадени Научно-изследователски институт, осъществиха се изследователски и инвестиционни проекти с еврофинансиране, многобройни са международните партньорства, донесли престиж на университета.

Носителят на наградата за „Граждански принос в икономиката“ тази година е летищният оператор „Фрапорт Туин Стар Eъpпopт Meниджмънт“, който миналата година постигна 67% ръст на трафика във Варна.

Носителят на голямата награда „За принос в българската култура“ е роденият във Варна актьор Кръстю Лафазанов, който веднага след церемонията влезе в ролята на министър-председателя Джим Хакър в британската пиеса „Да, господин премиер!“ на сатиричния театър „Алеко Константинов“, представена за гостите на церемонията.