Кубинският посланик преписва „История славянобългарска"

  • 11 юли 2018, 14:31
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 20180709 134154

Посланикът на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе се включи в инициативата по преписването на Паисиевата история, която се провежда за поредна година в Замъка край созополското село Равадиново.

Дипломатът се разходи в двореца „Влюбен във вятъра” и сподели, че е впечатлен от  мащаба и пищността на необичайния туристически атракцион.

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе беше заинтригуван от идеята на собственика на замъка Георги Тумпалов да съчетае туристическата атракция с посланието за съхраняване на българския патриотичен дух.

„Влюбен във вятъра” поде инициативата за преписване на „История Славянобългарска” така, както е завещал Паисий, през 2016 г. Тук преписването на първата българска история е превърнато в ритуал. На старинно писалище до олтара в параклиса, осветявано от църковни свещи, на фона на църковно-славянска музика, посетителите преписват с паче перо и мастило ред по ред най-святото българско произведение.

До момента над 20 000 души са се включили в преписа на "История славянобългарска", като са направили 11 напълно завършени последователни преписа.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!