Кубрат и четири села избират кметове

  • 19 февруари 2017, 09:30
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium referendum

[caption id="attachment_90174" align="aligncenter" width="800"]Патриотична коалиция на изборите По-малко от две години след редовните местни избори в Кубрат и четири села ще има частични[/caption]

В община Кубрат и още четири села днес избират кметове. Петима ще се борят  за кметския пост в Кубрат. Трима партийни фаворити,  Красимир Великов от ГЕРБ, Алин Нтеби от ДПС и Ганка Георгиева  от БСП , се състезават с още двама  независими кандидати. Орхан Бедиханов е издигнат от  движението „Независимите“, подкрепяно от независимия ексдепутат Гюнай Хюсмен, който влезе в  43-то НС като избраник на ДПС, но бе отлюспен от  догановата партия заради несппазване на партийната дисциплина. Досегашният замествник кмет Нина Цонева пък се състазава за поста от името на местната кооалиция „Време за промяна“.

Частичният вот в Кубрат се наложи заради  принудителното отстраняване от длъжност  на титуляра  Бюрхан Исмаилов, който в началото на 2017 година  бе осъден за престъпление по служба в качеството му на шеф на сдружението „Кубратска мера“.

Гласуването в лудогорската община  ще е тест политическите сили в общината в навечериеето на предсрочните  парламентарни избори след месец. По традиция ДПС  има доминиращо влияние в  Кубрат, но  през 2015  движението загуби кметската власт в полза на кандидат, подкрепян тогава от депутата Гюнай Хюсмен.  В момента поне трима от петимата претенденти считат, че имат реални шансове за победа и  фаворитът най-верятно ще стане ясен след балотаж идната седмица.

Избори ще има в село Лом Черковна, община Бяла, област Русе. До избори в селото се стигна, след като кметът Асан Мустафов почина на 15 септември м.г. В надпреварата за кметския пост ще участват издигнатият от АБВ Йордан Енчев и кандидатът на ГЕРБ Асан Ибрям.

В още едно русенско село ще се гласува за кмет – Глоджево, община Ветово, след като кметът Илхан Абтиходжев от ДПС подаде оставка през ноември 2016 г. заради проблеми с кмета на Община Ветово Георги Георгиев. Трима са кандидатите в Глоджево - Мустафа Яхя, издигнат от ДОСТ, Адем Хюсеинов Хаджимемишев от ДПС и Ахмед Хюсеин Чилхасан, предложен от Инициативен комитет.

Кмет ще избират и в село Градница, община Севлиево, област Габрово. До предсрочния вот се стигна, след като ОИК-Севлиево прекрати предсрочно правомощията на избрания през есента на 2015 г. Сезгин Моллов заради влязла в сила присъда за шофиране след употреба на алкохол. Моллов обжалва това решение, но на последна инстанция ВАС потвърди решението на ОИК. Трима са кандидатите за кметския пост в селото - Ани Асенова, издигната от ДПС, кандидатът на БСП Людмила Стайкова и издигнатият от ГЕРБ Момчил Стойчев.

Частични кметски избори ще има и в село Мирянци, община Пазарджик. До тях се стигна, след като избраният през 2015 г. кметът на селото Атанас Минчев подаде оставка, като посочи в мотивите си лични причини. Единственият кандидат за кметския пост е независимият Христо Христов, подкрепен от Коалиция „Тодор Попов за Пазарджик.“