Кубрат обяви бедствено положение заради кризата с боклука

  • 18 май 2018, 17:18
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium a0e38d3f19ab5c6d7770c77025949886 xl

Бедствено положение, свързано с невъзможността на местната власт да се грижи за битовите отпадъци, обяви община Кубрат. Кметът Алкин Неби заяви, че в следващите 7 дни в опасност са всичките 17 населени места в региона. Има риск за чистотата на водата, почвата, въздуха и здравето на хората, предупреди градоначалникът.

Кризата с боклука ескалира, след като през февруари тази година общината бе осъдена от фирма доставчик да плати 1,2 млн. лева неустойки за нарушен договор с дружество, наето да събира и извозва отпадъци до регионалното депо в Разград.

Компанията заведе дело, след като през 2016 година кметът Алкин Неби поиска да се променят договорени вече план сметки, защото чувствително надвишавали реалната стойност на извършваните дейности. Спорът завърши в ущъбр на общината и кофите с боклуци в Кубрат все по-често оставаха препълнени.

В началото на май местният парламент обяви, че общината ще се откаже от услугите на комуналния си доставчик, защото не е в състояние да плати исканите от него суми, без да посяга към вдигане на налога за смет. Решение за това кой ще поеме функциите по сметосъбирането обаче още не са взети.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен изпрати спешно заместника си Евгени Драганов в Кубрат да следи на място кризата с боклука. Хюсмен съобщи, че неговата администрация ще изпрати писмо до МОСВ за бедствието в заринатата със смет община. Той обаче припомни, че основно задължение на местната власт е да осигури услуги за сметосъбирането. Проблемите на общинската власт с частни субекти не следва да рефлектират върху гражданите, като поставят в риск здравето им, както и не е редно да се разчита на държавен ресурс за решаване на проблеми, които са в прерогативите на местното самоуправление.