Кукерите гонят злото

  • 14 октомври 2012, 14:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0666a05d0b

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.


С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година.


От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор.


От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.


Други фестивали и празници в Перник:


Кулинарен фестивал на традиционните ястия, на народното фолклорно слово „Разказвачи”,


Фестивал за хората с увреждания,


Граовски фолклорен събор Кракра,


Детски фестивал „Чичо Стоян”, село Дивотино


Фолклорен фестивал „Дай, бабо, огънче”,


Хип-хоп фестивал,


фестивал „Витошки напеви”,


Рок фестивал


19 октомври - Ден на Перник