Община Куклен е една от най-новите общини от Пловдивска област. Учредена е през 2001 година. Намира се в Южна България и е съставена от шест населени места. Общинският център - Куклен, е със статут на град от 2006 година. Землището на града се отличава с изобилие на карстови извори - 25 чешми. При сондаж е открита и минерална вода.

Край Куклен е открит един от трите каптажа, от които през Римската епоха се захранва водоснабдителната система на Филипопол (Пловдив). От него към града води масивен акведукт, от който днес са запазени само следи в отделни участъци.

Природният потенциал, с  който разполага община Куклен, е “Лесопарк Родопи” с четирите курортно-туристически ядра - хижа “Здравец”, “Копривките”, “Студенец” и “Бяла черква” (от 1963 г.  признат за Планински климатичен курорт). Именно там е изградена ски писта, отговаряща на международните изисквания за провеждане на състезания.

В подножието на връх Бяла черква се намира манастирът “Св. св. Петър и Павел”. На територията на община Куклен има още един манастир - “Св. Св. Козма и Дамян”, изграден преди 10 века. До манастира има извор-“Аязмото“, за лечебната сила на който се носят легенди.

Древният празник “Вдигане на куните”, или още познат като “Черковане”,  е възроден в село Яврово. Селото е родно място на писателя Николай Хайтов и известния карикатурист Борис Димовски.

КОНТАКТИ:

Адрес: гр.Куклен, община Куклен
п.к. 4101, ул."Александър Стамболийски" № 43.

e-mail : kmet@kuklen.org Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

телефон/централа - 03115/2120
телефон/факс - 03115/2165