Кула заживя с най-голямото си събитие - панаира

  • 14 август 2019, 18:55
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium kula panair

От ден граничният град  Кула живее в атмосферата на най-голямото си събитие – традиционният панаир, съобщават от общината. Откриването му обяви кметът  д-р Владимир Владимиров. За 103-тото му издание както винаги в града се връщат бившите жители на града, намерили прехрана по големите градове на страната и в чужибна, гости от близките селища на Сърбия. Свои сергии отварят търговци от района и страната. Други години и сърби са отваряли подкрепителни пунктове, но заради проблеми с болестите по животните и забрана за внос на месо тази година бирарията и пунктовете са само родни.

Общината е подготвила програма за панаирните дни, които ще продължат до 19 август, когато е празникът на града.  През първия ден за посетителите на панаира бе подготвен  концерт на местните танцови и певчески трупи към читалището „Просвета“. Следват шоу за деца, пленер по живопис. На 16 август в града започва международен фолклорен фестивал, наречен „Надиграване в Кула“. Местното фолклорно богатство на региона и съседните краища на Сърбия и Румъния  ще покажат състави от трите страни. Ще има и кулинарна изложба.

На 19 август е денят на Кула, за който се подготвя тържествена сесия на общинския съвет и награждаване на заслужилите за развитието на града кулчани. Панаирът и денят на Кула ще завършат с голям концерт на ансамбъла за народни песни и танци от град Сливен. Общината кани гражданите и гостите на площада, за да се насладят на изкуството на певците и танцьорите от града на Сините камъни.