Кърджали чества с БГ учени 50 г. от кацането на Луната

  • 15 февруари 2019, 12:33
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d0%9a 4

В Кърджали има различни символи на Америка и на първо място това е Дружеството „Приятели на САЩ”, което е най–активно в страната. През 2001 г. Кърджали се побратимява с американския град Елкхарт, щата Индиана, в резултат на което в града е именувана улица на името на Джордж Вашингтон, а няколко години по-късно при посещение на делегация от Кърджали в Елкхарт е открит парк, носещ името „Кърджали“. Друг символ е и комплекс „Пентагона” в центъра на града край Арда. За поредна година  в Кърджали в рамките на най-краткия месец се провежда „Февруари – месец на Америка”. В града край Арда се представят различни сфери от живота - от историята до астрономията, от географията до изкуството. Това става с помощта на Посолството на САЩ, Община Кърджали, както и със съдействието на учредения през 2012 г. Клуб на американските възпитаници /US-Kardzhali Alumni Club/. Помагат и много частни фирми. Двигател на всички прояви през „Февруари – месец на Америка” в Кърджали е Валентина Иванова, председател  на Дружеството ”Приятели на САЩ”.

- Г-жо Иванова, кога започна провеждането на фестивала „Февруари – месец на Америка” в Кърджали?

- Много кърджалийци са имали шанса да бъдат отвъд Океана. Сред тях са директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбогосян, художниците Пенка и Хари Атанасови, журналистите Иван Бунков и Вилдан Байрамова, фотографът Николай Дечевски, представители на бизнеса. Контактите имат различни измерения. Идеята за провеждане на Месец на Америка е от февруари 2010 г., когато празнувахме своя 20-годишен юбилей. Дружеството ”Приятели на САЩ”  в Кърджали  е  учредено на 22 февруари  през 1990 г. в зората на демокрацията.

- Какви са измеренията на  взаимното опознаване между двете страни?

- Извършеното през този период за взаимно опознаване на историята и културата между България и САЩ не е малко. 46 са доброволците от Корпуса на мира, работили в Кърджали и в другите общини на областта. В началото на прехода в Кърджали са получавани и различни помощи от САЩ. Не са малко вече и местни специалисти, обучавали се по различни програми в Америка. Има вече 6-ма стипендианти по програма „Фулбрайт”.

- Разкажете за срещите, изложбите, конкурсите и гостите през тези  почти 10 години? 

- Едно от най-забележителните имена, гостували в Кърджали е американската джаз и блус звезда Джанис Харингтън, която пристига специално за юбилея на Дружеството през 2015-та година и изнесе незабравим концерт в Дома на културата в Кърджали. В града край Арда изпреварващо е представена и най-новата биографична книга на Боб Дилън, получил Нобелова награда за литература. 

През 2016 г за първи път кърджалийци имаха възможност да усетят атмосферата на Дивия запад, да видят и чуят индианци от племето „Кроу" (Монтана), действащи каубои от Аризона и кънтри музиканти от Калифорния.

Гостува американско дуо „Майснер и Смит" и популярната българска кънтри група Lilly of the West. Всички гости отвъд Океана признаха, че при гостуването им в България са се влюбили в красотите на България. Часове преди концерта гостите изкачиха Перперикон, а накрая на спектакъла си в Кърджали поднесоха приятна изненада за публика като изпълниха българска народна песен.

- Кои български творци, живеещи  в Америка  или свързани  със САЩ, сте посрещали в Кърджали?

- В Кърджали с изложби са гостували известни български творци, живеещи в Америка. Сред тях са фотографката от Ню Йорк Светлана Бахчеванова, момчилградчанката Кина Боговска, известна художничка и журналистка в Чикаго, както и кърджалийския живописец Георги Кочев, установил се във Вашингтон. Сред тях са Иван Сотиров от фондация ”Приятели на Чикаго”, бивш консул в Чикаго, музикантът Васко Кръпката, арх. Димитър Андрейчин, преводачите Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт”, преводачът Алеко Дянков. През 2018 г. гостуваха двама наши съвременници, които са ярки личности и високи професионалисти, всеки в своята област – президент на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи на Република България Соломон Паси и журналистът и директор на БТА Максим Минчев.

- Много от проявите  са насочени към децата и младите хора, разкажете за час от тях?

- Да, много от проявите по време на Месеца на Америка са насочени към децата и младите хора. Например, проведени са конкурси за илюстрация на книгата "Графиня Лък", посветена на откриването на Америка от Колумб. Започнахме провеждането на конкурс за превод от английски на български език за горните класове от гимназиите, който стана вече традиционен. Нашите прояви са насочени към създаване новата визия на Кърджали като град отворен към света

- Какво включва тазгодишната  програма?

- Първата проява беше с малчугани от Кърджали, които се потопиха „В приказния свят на джаза” с помощта на Димитър Русев, известен в музикалните среди като ръководител на джаз група и организатор на Хасково джаз фест вече 30 г. Децата проявиха жив интерес към музикалните инструменти - бонгоси, маримби и  укулеле, всяко искаше да ги пипне и да направи опит да посвири с тях. Американски професионален баскетболист Джими Хънт и създател на  Баскетболна лаборатория за обучение на млади играчи проведе двудневен уъркшоп с момичетата от Баскетболен клуб "Орфей" – Кърджали.

Продължава конкурсът за млади преводачи, състоя се и среща на тема „Предизвикателствата пред съвременната журналистика” на членове на журналистически ученически клубове с Димитър Сотиров, дългогодишен  журналист в момента докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски", Матю Хюгенгрюбер, културно аташе на Посолството на САЩ у нас, бил 10 години в американско печатно издание. Бе представена и десетилетната дейност на  Общинско радио Кърджали. Осъществена бе и скайп–връзка с Маргарита Асенова от Кърджали, която от години живее във Вашингтон и работи като директор на програмата за Балканите, Кавказ и централна Азия във Фондация „Джеймстаун”.

На 22 февруари, специално за 29-ти рожден ден на Дружество „Приятели на САЩ“, фронтменът на „Подуене блус бенд“  Васко Кръпката ще представи мултимедийна презентация за пътешествието си из Съединените щати. Подготвяме изложба и презентация, с които ще отбележим една важна дата в историята на световната наука - 50 години от кацането на Луната. Заедно с Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ – Кърджали и факултета по астрономия на СУ „Св.Климент Охридски“ ще представим български учени, участвали в подготовката на мисията.