Кърджали казва "не" на санирането, пита колко даде ЕС за бедствията

  • 08 февруари 2015, 19:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5485c2c7dfda8

На презентацията на министър Лиляна Павлова за санирането на сградите хора от публиката в Кърджали поискаха да чуят с колко средства ЕС подпомага България за справянето с щетите от бедствията.

Повечето от гражданите в областта са на мнение, че не е време за саниране.


"По линия фонд "Солидарност" парите са 20 млн.лева, има нов срок за кандидатстване за финансиране от фонда 26 март т.г., Кърджали също получи средства", отговори министър Павлова и подчерта, че срещата с гражданите е тематична. Тя допълни, че по оперативна програма "Околна среда" за новия период 2014-2020 г. са предвидени 60 млн.евро за мерки и превенция при бедствията, но и държавата планира дофинансиране.


Кметът на града-домакин Хасан Азис заяви, че е създадена работна група от архитекти, юристи, строители и други експерти, като част от ангажиментите им по разясняване на програмата са и отговорите на граждански въпроси по откритите за целта 4 "горещи" телефонни линии.


Въпросната група обикаля всички подходящи жилищни блокове, за да ги активизира, 10 са вече регистрираните сдружения на собствениците – едно от идеалния градски център, останалите от квартала отвъд реката "Възрожденци". През седмицата предстои нова серия от подобни срещи с обитателите на сградите, които все още не са регистрирали сдружения, заяви кметът на Кърджали. Той и останалите 6-има общински кметове от областта се оттеглиха на спешна среща с министър Лиляна Павлова след финала на дългата презентация.


По неофициална информация са обсъждали преодоляването на щетите от пороищата, които активизираха много свлачища, оставиха бездомни хора и повредиха пътната инфраструктура.