Кърджали не само привлича, но и изнася инвестиции

  • 11 май 2019, 15:26
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium  d1 85 d0 b0 d1 81 d0 b0 d0 bd  d0 b0 d0 b7 d0 b8 d1 81

Кметът на община Кърджали Хасан Азис участва днес в официалното откриване на четвъртия завод на „Теклас България” край Кърджали. Заедно с премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, посланика на Турция у нас Хасан Улусой и  собственика Раул Данон прерязаха лентата на новия корпус. Кметът на Кърджали отговори на въпроси на KMETA.bg.

-Г-н Азис, това е поредната голяма инвестиция в Кърджали. Каква е вашата оценка ? 

-Тази инвестиция е поредна крачkа на Кърджали към най-високотехнологичните производства, които се реализират в България, на Балканите и в света. С тази инвестиция градът ни се развива сред световни  производства като иновации и важност. Като кмет се чувствам  удовлетворен и горд, че преди 13 години, аз и моят екип успяхме да  убедим тогавашния, покойния вече, собственик Морис Данон да премести своята инвестиция в Кърджали. Той ни повярва и затова мога да кажа, че  привличането на този инвеститор е едно от най-важните неща, които съм правил като кмет за Кърджали. Днес Кърджали вече има претенции, че не само привлича инвестиции, но и че изнася инвестиции.От Кърджали тръгнаха инвестициите на „Теклас България” в Крумовград, Момчилград, Враца, където също започва изграждането на завод. В тоя смисъл Кърджали има своя принос за развитието на икономиката в страната.  В това отношение се чувствам  много удовлетворен. Нашият град се превърна в център на автомобилостроенето в България и на Балканите – за охлаждане и загряване на  двигателя и батериите в автомобилите и днес Кърджали присъства в почти всички марки автомобили, включително в хибридните и електромобилите.    

-Днес в „Теклас” отвори врати и Изследователски иновационен  център, какво е значението му за Кърджали и региона?

-Новоизграденият Изследователски център затваря цикъла в завода за авточасти. „Теклас- България”е вече един затворен цикъл не само на производство, но и на проектиране. Тук се премести „главният мозък” на холдинга. В това отношение се чувстваме още по-удовлетворени, защото по този начин Кърджали предоставя вече възможност и за високотехнологично развитие. Каква по-хубава оценка за Кърджали от това?!

-Един от големи проблеми на бизнеса са кадрите, как местната власт ще съдейства?

-Има още много предизвикателства пред нас. Едно от тях е как местната власт и бизнесът ще осигуряват не само необходимата инфрастуктура, но и човешки ресурс, затова ние трябва да търсим и да дадем модел на решаване. В тази връзка имам идея за актуализиране на програмата на професионалните училища в региона съобразно нуждите на местния бизнес.