Кърджали расте, Пловдив просперира

  • 09 февруари 2021, 16:01
  • Default profile Автор Нина Александрова
Medium hora

Кърджали е единствената област в България, която е увеличила населението си - с около 3500 човека. Градът е с най-висок механичен прираст. В тази графа попада и столицата. От 2009 до 2019 г. София е набъбнала с 80 000 души. Данните изнесе икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов. Той представи анализ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България. "Върху миграционните процеси в Кърджали обаче влияе и изборният цикъл", уточнява Николов. 

Сливен пък е загубил 10 промила през 2019 г. Близко до тези стойности са Смолян и Кюстендил.

Пловдив изпреварва София като привлекателен център за миграция. "Това показва доколко местната индустрия е гладна за кадри", коментира Николов. Бургас същопривлича повече хора, но там трябва да се отчита и влиянието на ръста на туристическия сектор през последните няколко години. 

Най-тежко е положението в Стара Загора и Пазарджик. Те губят по почти 38 000 души всяка. 

През последните десет години, се отчита леко повишаване на дела на населението, което е под линията на бедността в страна във всички области. Изключение прави Ямбол, която успява да балансира, а Кърджали свива този дял.

Най-видим е проблемът в Благоевград, където има влошаване на ситуацията на пазара на труда, закриване на няколко големи предприятия, свиване в туризма през последната година.

Очаквано, София успява да се задържи с най-нисък дял на хората под линията на бедност и да помогне за подобряването на положението, например, в Перник.