Кърджали стана домакин на научен форум

  • 04 октомври 2014, 15:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54300b4b9d7ae

С доклад "Любен Каравелов - модерният политик и дипломат на Нова България", представен от проф. дин Иван Стоянов бе открита в Кърджали двудневната Юбилейна научна конференция с международно участие под мотото "Науката и образованието - традиции и бъдеще".


Научният форум бе в няколко секции - хуманитарни и педагогически науки, социални и стопански науки, здравеопазване, аграрни науки, технически и природо- математически науки.


По програма бяха изнесени близо 150 научни съобщения и доклади. Конференцията се организира от Съюза на учените в България, Филиала на Пловдивския университет "Любен Каравелов", Селскостопанската академия, Опитната станция по земеделие в Кърджали, Сдружение "Академия БГ", Филиала на МГУ "Св. Иван Рилски" и община Кърджали.


Посвещава се на 30 години на СУБ - клон Кърджали, 85 години аграрна наука в Източните Родопи и 180 години от рождението на Любен Каравелов.


"Община Кърджали е готова винаги да участва в разработването на конкретни теми, свързани с различни области - селско стопанство, опазване на околната среда, образование, икономика, имащи пряко приложение в практиката и за развитието на региона", подчерта на откриването кметът Хасан Азис, под чийто патронаж се провежда конференцията.


Поздравителен адрес към Дружеството на учените в Кърджали и до участниците изпрати и акад. Дамян Дамянов, председател на СУБ.


Сред първите теми, обсъдени на пленарните заседания бе "Тютюнът като енергийна култура с висок екологичен потенциал" на доц. Христо Бозуков, председател на Селско стопанската академия.